Афіша Львова: куди піти у вихідні 29 лютого – 1 березня

//

sashko

99-822x514

Цього вікенду ми проводжаємо зиму й зустрічаємо весну. Тож у такі дні гріх сидіти вдома. Мерщій одягайтеся – і в мандри. А ми традиційно підкажемо, куди можна зайти. До вашої уваги – підбірка подій у Львові у вихідні 29 лютого – 1 березня

Виставки

87151253_1820509744751000_7734592056865062912_o

Якщо хочете відвідати щось «свіже» з експозицій – завертайте в «Дзиґу». Там можна оглянути, до прикладу, виставку Василини Буряник «Територія утворення ран». Саме таку виставку варто оглянути на перетині зими й весни, у час відпускання старого й нових очікувань та планувань.

Проект «територія утворення ран» представляє собою кінетичну інсталяцію. Проекції понівечених фрагментів тіл розташовані в акваріумах, піддаються наростаючій пігментації корозії металу, що стимулюється соляними розчинами. Така дія є безперервною та постійною аж до моменту свого логічного завершення. Тиша та сповільнений темп цих процесів має на меті викликати дві дуально протилежні асоціації: це може бути як спокій, пасивна відчуженість, так і гостра напруга та бажання діяти.

Дата: 26 лютого – 18 березня

Адреса: вул. Вірменська, 35

Також у «Дзизі» відкрили виставку Мар’яни Косики «Звіди»

Мисткиня прагне занурення в душевні метушіння, розуміння і ототожнення своїх почуттів з емоціями оточуючих і, власне, усвідомлення і виокремлення своєї особливості, індивідуальності. Результатами творчих і філософських пошуків авторка ділиться з глядачем, сміливо використовуючи поєднання різних технік і стилів. Тут немає настроїв спротиву, напруги в меті чи протесту. Тут – просто людина, емоція, простір та форма зображення, як спосіб передати думки, переживання та сподівання.

Важливим є наше відчуття часу і цінностей, ставлення до пам’яті, осмислення майбутнього і окреслення власної системи мислення…

«Я б сказала так і треба. Руйнувати і залишати. Але серце нагадує, що ми люди, щоб народжувати і будувати. Щоб говорити та писати. Читати і співати. Кричати та шепотіти.

Плекати і обіймати. Бо хто в любові народжений, той дійде до істини. Той знайде шлях до світла буття. Люди наче в лабіринті – шукають вихід, хочуть знати і мати більше. Хочуть доторкнутися до істини, осягнути в просторі часу все, що досі не зрозуміле. Хтось отримує швидше і більше, хтось довше і менше. Хтось біжить до своєї мети, а хтось від страху зупиняється. А, можливо, потрібен тільки ключ, який відкриватиме всі двері?!…», – роздумує сама художниця.

Дата: 28 лютого – 18 березня

Адреса: вул. Вірменська, 35

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького пропонує до огляду виставковий проєкт «Повторення. Repetition», який презентує вибрані твори живопису Івана Базака – художника, сценографа і режисера музичного театру.

povtorennia

Цілісний простір експозиції творять роботи художника з різних циклів та проектів останніх 20 років. Велике значення у цих проектах мала повторюваність мотиву, розміру й техніки. Звідси й народилася назва виставки – Повторення.

Експоновані роботи були частинами виставок у Кельні, Берлін, Гютерсло, Дортмунді, Відні та Білостоці, а тепер будуть представлені у Львові.

Дата: 25 лютого – 25 березня

Адреса: палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

Окрім того, в палаці Лозинського триває виставка Метафоричний реалізм Миколи Кумановського, яку представляє в рамках проекту «Дифузія» Музей сучасного українського мистецтва Корсаків.

Нагадаємо, проект «Дифузія» об’єднує серію гостьових виставок, які мають на меті продемонструвати світу актуальність, високу професійність та автентичність українського мистецтва, талановитість та творчий потенціал української нації.

Суть проекту – до тридцятиріччя Незалежності України провести 30 виставок сучасного українського мистецтва у всіх регіонах України.

Дата: 21 лютого – 22 березня

Адреса: палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

Окрім того, в нацгалереї ще триває виставка одного твору з нагоди дня народження видатного художника-монументаліста ХХ ст. Яна Генрика Розена – «Мучеництво Святого Стефана»

Дата: 6 лютого – 4 березня

Адреса: палац Потоцьких, вул. Коперника, 15

У галереї «Зелена канапа» досі можна оглянути виставку «Скотч» Олега Давиденка – неймовірні експерименти митця, від різноманітних сушених рослин і комах, прорізів і грудкуватих об’ємів до консервації диму й еротичного супрематизму. І все це створено за допомогою скотчу – неймовірно універсального матеріалу, що потрапив до рук невгамовного художника.

Дата: 11 лютого – 8 березня

Адреса: вул. Вірменська, 7

В Арт-центрі Павла Гудімова «Я Галерея» – виставка Володимира Костирка «Руки і світ мистецтва». За словами художника, він продовжує ілюструвати історії на тему морального релятивізму в так званому світі мистецтва. Автор намагається створити альбом девіацій, злочинів, самогубств серед гравців на полі мистецтва. Костирко у своїх роботах звертається до образів таких митців як Джексон Поллок, Вівіан Маєр, Зенг Фанджі.

Дата: 18 лютого – 18 березня

Адреса: вул. Шота Руставелі, 8

Вистави

don_kihot

У суботу, 29 лютого, Львівська опера запрошує на яскравий і святковий балет «Дон Кіхот». Захопливий сюжет за романом Сервантеса й музика Мінкуса, запальні танці з національним колоритом і найскладніші класичні па у виконанні головних героїв, вражаючі декорації і розкішні костюми справлять враження на глядачів різного віку. Хореографічну редакцію балету презентує балетмейстер-постановник Юліана Малхасянц.

Окрім того, в неділю можна піти на оперу «Лис Микита» українського композитора Івана Небесного, написану на замовлення Опери. Нагадаємо, її прем’єра відбулася щойно минулих вихідних.

Лібрето створене режисером вистави Василем Вовкуном на основі відомої казки-поеми Івана Франка «Лис Микита». В опері «Лис Микита» – чимало несподіванок: від самого звучання (в оркестрі поряд із традиційними інструментами колоритно звучать цимбали, бандура, дримба і трембіта) до сценографії, яскравих костюмів та масок звірів, а також сучасних технологій 3D-проекції та світла.

Дата:29 лютого – 1 березня

Адреса: просп. Свободи, 28

У Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької цих вихідних можна піти на ліричну комедію за п’єсою Айвена Менчелла «The cemetery club» – «CLUB Самотніх сердець». Це історія про трьох жінок, які відчайдушно намагаються влаштувати собі нове життя, яка буде цікавою і для молоді, і для людей зрілого віку.

Або ж обрати виставу Ореста Огородника «Останній гречкосій» – неоднозначну та різноманітну, як людське життя.

Проблематика п’єси виходить за межі однієї родини, однієї сім’ї. Тема зачіпає поняття, які формують національну свідомість та ідентичність кожного з нас. Йтиметься про землю як символ нації, землю як складову формування держави та державності. Нова історія про нас самих, про те, що ми робимо, коли відключається серце і душа, а прорахунок та гроші стають нашими поводарями та божками.

Або ж завітайте на прем’єру «#АНТОНИЧ_МИ» – п’єсу з використанням поезій Б.-І. Антонича.

antonych_my_1000_620

Вистава-сповідь, пронизана віршами Богдана-Ігора Антонича, нікого не залишить осторонь.

Персонажі вистави через грозу випадково опиняються в закритому приміщенні. Причиною для повторного знайомства стає незначна річ – книга з поезією, яка мала б піти на розпал вогнища, але події складаються зовсім по-іншому. Замість звичайного походу з піснями під зоряним небом друзі спочатку сваряться між собою, а потім дізнаються щось таке, що назавжди змінює їхні стосунки. Здається, їхні життя теж не залишаться без змін.

Також «заньківчани» пропонують композицію за поемою Тараса Шевченка «Катерина». До уваги глядачів – особлива історія особливої жінки, яка шукала дивних скарбів, а знайшла тяжку ношу. Доля – це шлях і чи готові ми прийняти усі покарання за наші вчинки і пройти всі випробування, щоб досягти раю? Чи відповідаємо ми за свої дії не перед людьми, а перш за все перед собою?

Дата: 20 лютого – 1 березня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1 (камерна сцена – просп. Свободи, 26)

Театр імені Леся Курбаса кличе на «Амнезію, або Маленькі подружні злочини» – тренінг акторської імпровізації за п’єсою Еріка Емманюєля Шмітта «Маленькі подружні злочини».

А в перший день весни «курбасівці» запрошують на виставу «Маркізу de Sade» – трагіфарс у трьох діях Юкіо Місімо.

Письменник і філософ, учасник Французької революції Маркіз де Сад – скандально відомий своїми нігілістичними поглядами на мораль та сексуальними зв’язками із застосуванням насилля. Саме його прізвище дало назву поняттю садизм.

Та у виставі фігурує не маркіз, а маркіза – Рене де Сад, яка впродовж дев’ятнадцяти років домагалася звільнення свого чоловіка з тюрем і за цей час, переглядаючи усталені поняття доброчесності, святості, пороку, здійснила непростий шлях до себе. Змагаючись із впливом оточення вона шукає власне ставлення до ідей Маркіза де Сада.

Дата: 29 лютого – 1 березня

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Також читайте: Спортивні змагання останнього тижня зими. Що дивитися? Де дивитися?

Кіно

Зустріти весну можна й у кінотеатрі. Жанрова палітра фільмів, які нині йдуть у прокаті, – доволі різноманітна, тож гадаємо, ви зможете відшукати щось собі до смаку.

stvoly_akimbo

Комедійний бойовик «Стволи Акімбо» – про Майлза, який у дитинстві мріяв стати справжнім героєм. Ну знаєте, рятувати людей неймовірними способами, щоб у нього ще якісь суперсили були – літати, наприклад. Але ось хлопчик виріс, і став ніким. Могло бути, звичайно ж, і гірше, але й хорошого в цьому мало. Гаразд, Майлз не зовсім “ніхто”, він розробляє відеоігри. І жив би собі хлопець нудним життям, якби банда SKIZM не увірвалася в його будинок і не зробила його учасником реальної гри на виживання. У Майлза є завдання – за 24 години вбити Нікс, яка перебуває в топі списку найнебезпечніших убивць цієї гри. Як може впоратися з цим хлопець, який із дому виходить по святах і всього боїться? Він сам не знає відповідь на це питання, але поспостерігати буде цікаво.

Любителям трилерів і жахів радимо подивитися «Людину-невидимка» – нове прочитання історії Людини-Невидимки у трилері від Blumhouse! Після загадкової смерті успішного бізнесмена його дружина нарешті звільняється від знущань і насилля. Та свобода виявиться примарною – молоду вдову починає переслідувати невидима жорстока сутність. Жінка підозрює, що «смерть» чоловіка була лише частиною його моторошного високотехнологічного проекту.

original-photo

У широкий прокат вийшов і український фільм «Черкаси» – про події лютого 2014 року, коли почалася окупація Кримського півострова. Мінний тральщик «Черкаси» разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав – шлях до моря перекритий затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема. Фільм засновано на реальних подіях. Історія останнього українського корабля у Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу.

Біографічний трилер «Проти всіх ворогів: Історія Джин Сіберг» – про акторку Джин Сіберг, яка в кінці 1960-х років, на піку своєї кар’єри, почала виступати за права афроамериканців і корінних народів США. Тоді ж ФБР розвернуло проти неї розвідувальну операцію: систему стежень і гучних провокацій. У цій мережі шпигунства молодий агент, якого таємно приставили до Сіберг, стає одним з головних героїв її історії.

Ще один фільм, заснований на реальних подіях, – «Офіцер і шпигун» – нова стрічка культового режисера Романа Поланскі, яка отримала Гран-прі журі Венеційського кінофестивалю. Це історія Альфреда Дрейфуса – молодого й перспективного офіцера, засудженого за шпигунство на користь Німеччини до довічного ув’язнення на острові Диявола. «Справа Дрейфуса» (1894-1906) свого часу перетворилася на великий політичний скандал, що набув міжнародного резонансу, розділив французьке суспільство і спричинив політичну кризу у Французькій республіці.

Мультфільм «Казки магічного міста: Дерево бажань», без сумнівів, сподобається найменшим глядачам. Молода дівчинка опосум Керрі найбільше мріє зустріти Різдво зі снігом… Адже саме це створює справжній дух свята, затишну атмосферу та непередаваний дитячий захват. Благо, поруч є Дерево, яке вміє виконувати бажання. Потрібно тільки знайти квітку та проговорити те, чого ти хочеш. Усе дуже просто, але щось пішло не так – чи то Керрі неправильно сформулювала своє бажання, чи то трапився якийсь збій. Як би там не було, все навколо замерзло, а саме Дерево опинилося при смерті. Керрі тепер повинна будь-що-будь виправити те, що сама наробила. Місто потребує порятунку, а перешкодами для дівчинки будуть дикі звірі й інші небезпеки. Але найбільше їй заважатиме власна невпевненість, яку потрібно обов’язково перебороти.

Окрім того, досі в прокаті фільм «Поклик пращурів» – екранізація однойменного роману Джека Лондона про історію життя добросердного пса Бака; детектив «Річард Джуелл» – про охоронця, якому вдалося запобігти теракту, але потім довелося доводити, що він сам не є терористом; мультфільм «Їжак Сонік» про пригоди супершвидкісного їжака Сонік в реальному світі; та успішна українська трагікомедія «Мої думки тихі».

Дата: 29 лютого – 1 березня

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Як провести зиму й зустріти весну? Звісно ж, з музикою. І класика буде цілком хорошим вибором. У Концертному залі Людкевича 29 лютого – концерт Полярності Чайковського

У програмі:

Петро Чайковський. Концерт №1 для фортепіано з оркестром, сі-бемоль мінор, тв. 23

Петро Чайковський. Симфонія №6 сі мінор, тв. 74 «Патетична»

Виконавці:

Христина Михайличенко, фортепіано (Україна)

Академічний симфонічний оркестр «INSO-Львів»

Диригент – Ярослав Шемет (Україна – Польща)

Заповнює незручні паузи Володимир Бєглов

А 1 березня філармонія запрошує на День музики Шопена – митця, 200-річчя від дня народження якого цього року відзначає музичний світ.

Концерт у Львові – унікальна подія для всіх шанувальників класики, фортепіано і самого Шопена: саме ця дата – офіційний день народження Шопена.

Тільки цього вечора на головній філармонійний сцені Галичини – у Львівській національній філармонії зіграють найвідоміші піаністи Львова – народні артисти України 2019 року – Йожеф Ермінь та Оксана Рапіта. Компанію їм складуть знамениті солісти-віртуози – львів’янин Мирослав Драган та гість з Києва Геннадій Дем’янчук.

У програмі прозвучать тільки найвідоміші твори генія Шопена: мазурки, полонези, ноктюрни, балади, етюди та вальси.

Дата: 29 лютого – 1 березня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

А може, проведе зиму гучно? У клубі «Малевич» 29 лютого – Satisfaction до ранку. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн

Не менш весело у «Малевичі» можна зустріти 1 березня – на грандіозному Imagine Dragons & Coldplay Symphonic Show.

Чудовий настрій у перший весняний вечір робитиме симфонічний оркестр, рок-гурт, потужне світлове шоу, спецефекти та неперевершені танцювальні номери. А співатимуть суперфіналісти «Голосу країни» – Андрій Рибачук і В’ячеслав Питак.

Приємний бонус від «Малевича»: після концерту можна залишитися на вечірку безкоштовно. Столик на вечірку треба бронювати окремо.

Окрім того, 1 березня – сексапільна Edita & MC Baykonur на Crazy Girls Sunday і спекотна Malevich Latina.

У FESTrepublic 29 лютого – Smoke&Sound: Marc DePulse.

Іменитий представник melodic techno, за плечима якого 20 років кар’єри в музичному світі та понад 400 релізів, виступить на Smoke&Sound в останній день зими.

Він розірвав танцпол у популярному київському SkyBar, а 29 лютого зробить це вперше у Львові.

Ось що говорить про свої релізи і підкасти Марсель Штерлінг, відомий в музичному світі як Marc DePulse: «Я не класифікую свою музику. Я просто граю і продукую те, що люблю». Звичайно ж, це простежується в його треках і сетах наповнених мелодійністю, потужним басом і найсильнішим вокалом.

Виступаючи на найбільших міжнародних сценах, Марк закріпився, як унікальний продюсер і ді-джей.

Всесвітньо відомі імена такі, як Nina Kraviz, Joseph Capriati, Stephan Bodzin, Dubfire, Marco Carola, Amine Edge ділили свої лайн-апи з Marc DePulse.

Line-up:

– Spudder (Lviv)

– Indieveed (Kyiv)

– Marc DePulse (Germany)

– Veronika / UA (Lviv).

Face control +18

Дата: 29 лютого, з 23:00 до 06:00.

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.