Афіша Львова: куди піти у вихідні 7-8 березня

//

sashko

8-marta-karpaty-lvov_3

За вікном – весна, попереду – довгий вікенд, а ви досі не вирішили, як його проведете? У Львові завжди знайдеться щось цікаве. А щоб полегшити вибір, тримайте підбірку подій у місті у вихідні 7-8 березня.

Виставки

vistavka_nacmuzei

Якщо ви вирішили провести час із користю для очей і душі, то можна завітати в Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького. Там саме відкрили ретроспективну виставку творів Адальберта Ерделі. До вашої уваги – творча спадщина одного з основоположників закарпатської школи живопису, художника високої професійної культури, майстра пейзажного та портретного живопису, натюрмортів, сюжетних композицій, сатиричної графіки.

На виставці, що об’єднує понад 80 творів художника у жанрах портрета, пейзажу і натюрморту, ви зможете побачити роботи 1912-1954 років.

Дата: 3 березня – 3 квітня

Адреса: просп. Свободи, 20

У Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького – виставка «Сорохтей. З минулого до сьогодення», з нагоди 130-річчя від дня народження видатного галицького митця Осипа-Романа Сорохтея, якого свого часу називали «митцем-анахоретом», «галицьким експресіоністом», «карикатуристом у карикатурнім середовищі».

afisha_small

Основний доробок Осипа Сорохтея складається з рисунків, які вирізняються строгими, майже готичними лініями. Надзвичайно влучні й гостро сатиричні – його карикатури. Цікавий і цикл рисунків на біблійну тему.

Загалом на виставці буде представлено близько двохсот творів художника, зібраних із трьох музеїв та приватних колекцій. Частину творів художника виставлятимуть у залах галереї вперше, серед яких – монументальна робота «Зняття з хреста» 1935 року.

Дата: 4 березня – 5 квітня

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

Окрім того, у нацгалереї мистецтв триває виставковий проєкт «Повторення. Repetition», який презентує вибрані твори живопису Івана Базака – художника, сценографа і режисера музичного театру.

Дата: 25 лютого – 25 березня

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

Також досі можна оглянути виставку «Метафоричний реалізм Миколи Кумановського», що триває в рамках проєкту «Дифузія» Музею сучасного українського мистецтва Корсаків.

Дата: 21 лютого – 22 березня

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3

У Галереї сучасного сакрального мистецтва «ICONART» – виставка Романа Барабаха «Витоки». Митець намагається переосмислювати метафоричними образами ідеї та сюжети, відомі нам зі Святого Письма. Символічний контекст своїх робіт візуалізує завдяки фотографії як медіуму.

vitoki_ikonart

«Витоки» – це спроба автора зафіксувати власні переживання довкола теми «творення». Взявши за образ старозавітній пасаж про Створення світу, Роман Барабах вибудовує власну семиденну фото-історію. Головну роль віддає Людині. Саме Людина як Творець, Людина як Автор – наскрізна ідея виставки.

Дата: 3-29 березня

Адреса: вул. Вірменська 26

У галереї «Зелена канапа» добігає завершення виставка «Скотч» Олега Давиденка – сміливі експерименти митця, від різноманітних сушених рослин і комах, прорізів і грудкуватих об’ємів до консервації диму й еротичного супрематизму. І все це створено за допомогою скотчу.

Дата: 11 лютого – 8 березня

Адреса: вул. Вірменська, 7

В Арт-центрі Павла Гудімова «Я Галерея» триває виставка Володимира Костирка «Руки і світ мистецтва» – автор продовжує ілюструвати історії на тему морального релятивізму в так званому світі мистецтва.

Дата: 18 лютого – 18 березня

Адреса: вул. Шота Руставелі, 8

Якщо ви ще не побували в «Дзизі» на виставці Василини Буряник «Територія утворення ран», – завітайте. Цікавий і неординарний проєкт «Територія утворення ран» – це кінетична інсталяція. Проекції понівечених фрагментів тіл розташовані в акваріумах і з часом зазнають пігментації завдяки корозії металу. Завдяки цьому на них стає видно «рани». Така дія є безперервною та постійною аж до моменту свого логічного завершення. А інсталяція унікальна ще й тим, що вона щодня стає іншою і не надається до абсолютного повторення.

Дата: 26 лютого – 18 березня

Адреса: вул. Вірменська, 35

Також у «Дзизі» триває виставка Мар’яни Косики «Звіди».

«Я б сказала так і треба. Руйнувати і залишати. Але серце нагадує, що ми люди, щоб народжувати і будувати. Щоб говорити та писати. Читати і співати. Кричати та шепотіти. Плекати і обіймати. Бо хто в любові народжений, той дійде до істини. Той знайде шлях до світла буття. Люди наче в лабіринті – шукають вихід, хочуть знати і мати більше. Хочуть доторкнутися до істини, осягнути в просторі часу все, що досі не зрозуміле. Хтось отримує швидше і більше, хтось довше і менше. Хтось біжить до своєї мети, а хтось від страху зупиняється. А, можливо, потрібен тільки ключ, який відкриватиме всі двері?!…», – роздумує художниця.

Дата: 28 лютого – 18 березня

Адреса: вул. Вірменська, 35

У PM Gallery досі можна оглянути виставку Олени Каїнської «Тонкі сни» – про той бік людини, який кожен намагається старанно маскувати та приховувати у повсякденній боротьбі, про внутрішню вразливість, справжність. Картини-сновидіння, які ведуть у підсвідомість. У пошуках самого себе глядач подорожуватиме крізь уявний світ, казкові ліси, наповнені символічними образами й архетипічними символами, населені дивними істотами.

Дата: 20 лютого – 13 березня

Адреса: вул. Коперника, 17

Вистави

Львівська опера цих вихідних запрошує на оперу «Богема» Джакомо Пуччіні – один із найбільш ліричних творів знаменитого італійця.

4-2-1024x768

В основу лібрето покладено сюжет з життя Латинського кварталу. З давніх-давен і донині там мешкає паризька богема, яка, незважаючи на бідність і знедоленість, раз і назавжди зробила свій вибір в користь мистецтва, творчості, кохання…

Дата: 7 березня

Адреса: просп. Свободи, 28

Театр імені Марії Заньковецької цього вікенду запрошує на мюзикл «Попелюшка» – гарну і добру казку для дітей і дорослих. Тут ви побачите геть іншу Попелюшку, ніж давно знайому з дитинства. Це не затуркане сумирне дівчисько, а розумна й метка дівчина, ладна боротися за своє щастя і за жодних обставин не миритися з гіркою долею.

А тим, хто вже встиг засумувати за швидкоплинними зимовими святами, «заньківчани» подарують музичну комедію «Різдвяна ніч». Заходьте: тут Оксана традиційно чекатиме на черевички, Вакула спіймає чорта за хвоста, а Чуб і компанія сидітимуть у мішках у звабливої Солохи.

Дата: 7-8 березня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

dami_chekayut

У Театрі Лесі – перформативне читання «Дами чекають» Сибілле Берг. Це історії про мрії і тривоги від чотирьох випадкових жінок, які на мить вивільнилися з лещат щоденної рутини. Історії про чоловіків, які зазвичай розповідають у день 8-го березня. Історії про своє тіло, які інколи розповідають, сидячи в салоні краси. Історії кар’єрного росту і карколомних падінь, які показують зворотній бік життя кожної з них – сексуальної красуні, милої домогосподарки, завзятої професіоналки та люблячої матері. Історії про те, як, насправді, складно чоловікам і жінкам жити поруч щасливо і поважати одне одного.

Дата: 7 березня

Адреса: вул. Городоцька, 36

Кіно

Є що подивитися цього тижня й у кінотеатрах. Наприклад, блискучу екранізацію світового бестселера Джейн Остін «Емма».

emma

Емма – молода, багата і самовпевнена. Вона переконана, що відмінно розуміється на людях, і понад усе любить зводити пари. Невтомна Емма завжди готова до милих романтичних розчарувань і нерозсудливих вчинків. Втім одного разу її припущення дає тріщину – ідеальна пара не клеїться! А поміж іншим вона ще повинна розпізнати власне кохання, яке завжди було поруч.

Мультфільм «Уперед» точно сподобається найменшим глядачам. Двоє братів-ельфів живуть у передмісті поруч з єдинорогами, тролями та гномами, вони не розлучаються з ґаджетами й шукають пригод. Одного разу брати вирішують з’ясувати, що там, за межами їхнього знайомого чарівного світу.

Якщо збираєтеся в кінотеатр з дітьми, майте на увазі, що ще можна переглянути «Поклик пращурів» – екранізацію однойменного роману Джека Лондона. У фільмі яскраво змальовано історію добросердного пса Бака, чиє безтурботне домашнє життя летить шкереберть, коли його раптом викрадають з рідної домівки у Каліфорнії та везуть до дикого й екзотичного Юкону на Алясці.

pobachennya_u_vegasi

Українська романтична комедія «Побачення у Вегасі» режисера Сергія Вейна – про Артема, Оксану та їхні пригоди. Артем неначе створений для роботи в рекламному агентстві. Він харизматичний, гарний, вміє вмовляти людей. Особливо добре в нього виходить спілкуватися з дівчатами. Артем уміє знайти особистісний підхід до кожного клієнта завдяки їхнім же соцмережам. Його бос дає Артему важливе завдання – підписати контракт у Лас-Вегасі з одним дуже солідним клієнтом. Так хлопець опинився на борту літака, де познайомився з красунею на ім’я Оксана. Як виявилося, вона теж рекламний агент і теж летить провести презентацію тому самому клієнтові. Артем себе не видав, але вирішив будь-що-будь перешкодити суперниці. Через це їх обох висадили з літака в Лос-Анджелесі, і тепер їм обом потрібно якимось чином дістатися до Вегаса автомобілем. Подорож у них буде весела.

Окрім того, вам може припасти до смаку комедія «Гарячі матусі». Коли тобі стукнуло сорок років – життя тільки починається. Особливо якщо ти самотня, нікому не потрібна жінка. Ну добре, у тебе є кілька таких же подруг зі спільними проблемами. І тут ви втрьох вирішуєте поїхати у відпустку, щоб трохи розвіятися, відпочити, закрутити якийсь роман. Соня, Сесіль й Еліз вирішили, що будуть відриватися на повну котушку на курорті. Робитимуть те, що ніколи би не зробили, пробувати щось нове. Вони навіть познайомилися з кількома хлопцями, які в сини їм годяться. Здавалося б, це просто курортний роман, адже різниця у віці занадто велика. А може, це не просто так? Здається, це те, що потрібно для сорокарічних жінок.

Також у прокаті досі комедійний екшн «Стволи Акімбо». У дитинстві Майлз мріяв стати справжнім героєм. Але хлопчик виріс, і став ніким. Гаразд, Майлз не зовсім “ніхто”, він розробляє відеоігри. І жив би собі хлопець нудним життям, якби одна банда SKIZM не увірвалася в його будинок і не зробила його учасником реальної гри на виживання. У Майлза є завдання – за 24 години вбити Нікс, яка перебуває на верхівці списку найнебезпечніших убивць цієї гри. Як із цим може впоратися хлопець, який із дому виходить по святах і всього боїться? Він сам не знає відповідь на це питання, але поспостерігати буде цікаво.

Трилер «Людина-невидимка» – для любителів жахів. Нове прочитання історії Людини-Невидимки у трилері від Blumhouse! Після загадкової смерті успішного бізнесмена його дружина нарешті звільняється від знущань і насилля. Та свобода виявиться примарною – молоду вдову починає переслідувати невидима жорстока сутність. Жінка підозрює, що «смерть» чоловіка була лише частиною його моторошного високотехнологічного проекту.

У широкий прокат вийшов чудовий український фільм «Черкаси» – історія останнього українського корабля в Криму, який чинив опір і продовжував відважну боротьбу в лютому 2014 року. Починається окупація Кримського півострову. Мінний тральщик «Черкаси» разом з іншими українськими кораблями заблокований в озері Донузлав – шлях до моря перекрито затопленими судами російського флоту. Це пастка. Наші кораблі починають здаватися росіянам. Здається, іншого виходу просто нема. Фільм засновано на реальних подіях.

Цікавий і пізнавальний фільм «Леонардо. Незвідані світи» – новий візуальний шедевр у 4K від творців «Мікеланджело. Нескінченність» та «Музеїв Ватикану в 3D». Це унікальна подорож у свідомість Леонардо да Вінчі, легенди світової культури, одного з найдивовижніших геніїв, творця «Мони Лізи». Науковим консультантом фільму виступив П’єтро К. Марані, професор історії сучасного мистецтва Політехнічного університету Мілана. За допомогою найсучасніших технологій у стрічці відтворюються найвідоміші твори і винаходи майстра.

До речі, 7 березня в Кінопалаці перед показом фільму історик Богдан Шумилович прочитає лекцію про життя та творчість Леонардо да Вінчі.

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

73010026_1179199422270796_4877603094583574528_o

Нічний клуб «Малевич» цього вікенду кличе на концерт Latexfauna. 7 березня гурт обіцяє «зробити добре кожній львів’янці і навіть львів’янину». Шанувальники творчості йццього гурту зможуть на півтори години «окунутися в тропіки, фліртік, бухлішко і не тіки».

А 8 березня в «Малевичі» – дует НеАнгели з новим альбомом “13”. У програмі: нові хіти та улюблені пісні; 13 чесних історій про любов і ненависть, надії і розчарування, кожна з яких – прожите життя; найфеєричніше шоу від найкращої команди професіоналів країни.

Приємний бонус від «Малевича»: після концерту можна залишитися на вечірку безкоштовно. Столик на вечірку треба бронювати окремо.

Щодо вечірок: 7 березня, субота – зваблива Da Candy на головній сцені. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн

8 березня, неділя – Deba Montana & MC Baykonur. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 150 грн.

Дата: 7-8 березня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

87717213_1369477073259013_6374211301010309120_o

Якщо в суботу після вечері ви не збираєтеся на черговий кастинг, вечірню медитацію або пляжну вечірку, та й взагалі, ви не в Лос-Анджелесі, а в старенькому Львові – можете збирати разом друзів на !FESTrepublic на «Ла-Ла Денс». Тут ви зможете «відірватися від буденних речей і втратити зв’язок з реальністю в ритмі танцю».

Тільки невимушена атмосфера свята із вибраним від:

Skyhook (Богдан Бандрівський (Bohdan Skyhook Bandrivskyi))

D Onyx (Dana Martin)

Red Heaven

Verona

Початок вечірки – 21:00.

Безкоштовний вхід до 22:00, після – 100 гривень.

8 березня у !FESTrepublic – Dancing Queen.

87814312_1368862173320503_7664124614338936832_o

Відкрите серце, шалені танці, яскраві образи, друзі та гуд вайбз онлі – такою буде ця ніч – обіцяють організатори.

На свято прилітає Miurа (Alena Pereginets), яка за два роки діджеїнгу встигла стати резидентом Elden Bar & Rooftop, а також відіграти свій сет за пультом берлінського клубу KitKat. Затята колекціонерка вінілу, Miura вабитиме ритмом диско та заведе у танець під фірмовий хаус.

Початок – о 22:00.

Дата: 7-8 березня

Адреса:

вул. Старознесенська, 24

Цього вікенду у Львові можна також чудово відпочити на другому фестивалі Lviv Art and Wine Festival у креативному просторі Lem Station.

Фестиваль вина та мистецтва пройде під гаслом “Жінки у мистецтві”.

84748892_1112461209086332_4280474152197947392_o

“Сьогодні жінкам у мистецтві і справді є що сказати – їхнє слово рішуче та сильне, а талант – дивовижний та багатогранний. В той же час кожна жінка володіє особливим шармом і надихає на створення прекрасних шедеврів. У перші весняні дні ми всі шукаємо натхнення та нових вражень. На Lviv Art and Wine Festival їх буде вдосталь,” – розповідає Інна Кляп, співорганізатор заходу.

Як і торік, мистецька програма фестивалю обіцяє бути насиченою. Експозицію фестивалю складуть роботи львівських митців: скульптури від Тараса Поповича, графіка Миколи Грицеляка, а також живопис Ярини Пазіної, Міри Бачкур, Лізи Жданової, Анни Кашкадамової, Христини Коляди, Анни Заруми, тa Демяна Перетятко.

На відвідувачів чекатиме чимало цікавих лекцій, зокрема, про жіночі образи у фотографії від львівської фотомисткині Марти Сирко.

На території фестивалю діятимуть iнтер’єрні та колажовані інсталяції, аудіо-візуальні перформанси про жінок, а також креативні та яскраві фотозони.

Гастромаркет збере під одним дахом понад 20 учасників, серед яких сімейні виноробні з усієї України, популярні винні бренди, досвідчені сомельє, крафтові сироварні, а також улюблені заклади вуличної їжі нашого міста.

Поряд із фуд-кортом протягом двох днів фестивалю працюватиме ярмарок подарунків, де всі охочі зможуть придбати стильні прикраси та аксесуари, оригінальні предмети декору, книги та інші товари.

Для затятих кіноманів працюватиме вечірній кінотеатр. Так, у дружній компанії за келихом улюбленого вина ви можете переглянути популярні кінострічки на мистецьку тематику.

Музичною родзинкою вечора стануть атмосферні виступи музичних гуртів Dizex band, Resonance trio, Duo Dose, BandJamIn, The Hound Dogs.

Організатори подбали і про найменших гостей фестивалю – у суботу та неділю на діток чекає мистецько-розважальна програма від дитячої артстудії.

Вартість вхідного квитка – 50 грн.

Lviv Art and Wine Festival дарує дегустаційний келих для кожного відвідувача.

Дата: 7-8 березня

Адреса: вул. Вітовського, 57

Заходи за категоріями та локаціями

Контакти та правила сайту

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.