Афіша Львова: куди піти у вихідні 24-25 жовтня

//

sashko

osin_derevo

Останні вихідні жовтня цього року у Львові мають бути дощовими. Попри це, вдома сидіти не варто. У неділю, звісно, передовсім потрібно піти проголосувати на місцевих виборах, а опісля, з почуттям виконаного обов’язку, вирушити культурно відпочивати. Хоча починати такий відпочинок можна ще в суботу. А ми підкажемо, куди можна піти й на що подивитися у Львові цими днями.

Виставки

У галереї «Зелена канапа» – виставка «Вічно жива натура». Автори – Інна Шинкаренко, Костя Смолянінов, Юлія Долинська, Микола Ступінський.

1511_zelena_kanapa_natura

Четверо митців зі Львова представляють свої абсолютно нові твори, створені спеціально для концептуальної виставки «Вічно жива натура».

Фотографія, живопис і рисунок із зображенням оголених, виконані без використання кольору – чорно-білі.

До слова, у п’ятницю, 23 жовтня, о 19.00 у галереї відбудеться зустріч з художниками, обговорення й авторська екскурсія виставкою.

Вхід на виставку вільний, а триватиме вона до 15 листопада.

Дата: 20 жовтня – 15 листопада

Адреса: вул. Вірменська, 7

У галереї сучасного сакрального мистецтва Iconart – виставка Cофії Сулій “Сад зі слів і вогню”.

«Людина розвиває у собі Сад, ловлячи відлуння втраченого колись Раю, щоразу досвідчуючи піднесення від усвідомлення мети і процесу, та розчарування від неможливості досягнути досконалості. Намагаючись одягнути внутрішні прагнення у слова, чудується їх красою і змістом, та в той же час дратується обмеженою здатністю людської мови донести те, що словами не висловиш. Шукаючи вогонь Духа Божого, запалює у собі світло, яке прояснює серце і розум, а потім знову зустрічає вогняний меч коло входу в Рай і спалює сухі трави у серпні. Внутрішній конфлікт власної неповноцінності і зверхності, одночасно з прагненням досвідчити щось небесне і чисте, через усвідомлення своєї божественної природи і пережиття любові, заставляє нас робити страшні і прекрасні речі: руйнувати Сад і тікати з нього, а потім відбудовувати Його і любити як ніколи раніше», – так зазначено в анотації до цієї цікавої та своєрідної виставки.

Дата: 13 жовтня – 8 листопада.

Адреса: вул. Вірменська, 26.

Якщо зайдете в галерею “Дзиґа”, то ще втрапите на останні дні проєкту “Welcome” Данила Ковача.

Довготривалий проєкт «Welcome», який відкрили 29 вересня, у своїй основі веде соціально-критичний характер. Піднімає тему утисків прав людини в історичному контексті й у сьогоденні.

У галереї “Дзиґа” проєкт поділяється на дві теми, які розкривають абсолютно різні історії: радянсько-визвольний терор та ущемлення прав біженців та емігрантів. Суперечливість дуальних поглядів цих двох тем породжує новий погляд на живописних полотнах Данила.

Основним елементом створення робіт є звичайні гумові килимки, що зазвичай лежать перед входом в будинки. Надруковані на полотні, вони утворюють семіотичний образ паркану (перешкоди). А на задньому плані видніється панорама, яка нагадує пустий пейзаж, або безкрайнє небо, яке символізує очікування на кращі зміни.

Килимки з написом WELCOME або з іншими геометричними фігурами не виконують своєї функції, частіше вони стають просто орнаментом, прикрасою, оскільки двері зазвичай зачинені.

Дата: 29 вересня – 25 жовтня.

Адреса: вул.Вірменська, 35

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Бориса Возницького досі можна оглянути романтичну виставку Романа Жука “Я все ж тебе кохаю… I still love you…”, на якій демонструють і роботи раннього періоду, і нові полотна автора.

Роман Жук народився на Івано-Франківщині, навчався у Львові, останні тридцять років мешкає в Амстердамі. Тим більше цікавою є його творчість, яку гендиректор Нацгалереї Тарас Возняк називає «європейською традицією у її найкращому виконанні». А самого Романа Жука – «митцем не лише українським (бо так себе декларує, попри те, що тридцять років мешкає у Амстердамі), але насправді глибоко і закорінено європейським».

Дата: 8 вересня – 31 жовтня

Адреса: вул. Стефаника, 3 (палац Лозинського)

PM Gallery в суботу, 24 жовтня, о 13:00 запрошує на екскурсію «Найдовший рік: авторські хроніки», під час якої художник Ростислав Лужецький поділиться з відвідувачами історією створення кожної з 13 представлених картин, а також розповість, які контексти витворювалися у процесі роботи.

Серед анонсованих питань, зокрема, такі:

Чим поєднано найдовший рік для сучасної української історії – від Революції Гідності – з найдовшим Шевченковим роком, відтвореним у його щоденнику?

Що криється за живописними й числовими анаграмами «Найдовшого року»?

Як елементи натурально-предметного світу – грунт, сажа, каміння, натуральне полотно – можуть творити не лише нові візуальні ефекти на картинах, а й ставати окремими осмисленими образами?

Як малярське полотно вивільнилося з-під рами художника і проклало власні контури образів?

Вхід на екскурсію вільний. Реєстрація: 096 294 5838 і в соцмережах.

Експозицію «Найдовший рік» складають 13 картин, на яких майданівські протистояння, відчуття війни і смерті, алюзії на Шевченків 13-місячний щоденник «Журнал» й образи Марії об’єдналися у спільний наратив.

Ростислав Лужецький – художник, громадський діяч, один із співзасновників Видавничого дому «Комора» (Київ). Народився у Львові в мистецькій родині, навчався малярства в домашній школі Карла Звіринського. Випускник Львівської Академії мистецтв (1993) та Київського національного університету кіно і телебачення (2003). Працює в галузі станкового живопису, графіки, дизайну.

Дата: 24 жовтня

Адреса: вул. Коперника, 17 (-1 поверх).

Театри, вистави

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» запрошує на музичну комедію «Весела корчма» за мотивами оповідань Шолом-Алейхема.

vesela_korchma

Гумористична вистава «Весела корчма» за творчістю єврейського письменника Шолом-Алейхема, «короля сміху», творчість якого втілює режисер Олександр Левіт.

«У виставі задіяно 100-відсотковий склад театру, актори танцюватимуть, у задумі – і справжні музики-корчмарі на сцені, – розповідає Олександр Левіт, драматургія якого вже десять років знаходить «прихисток» у Німеччині. – Єврейської культури я ніколи не знав, до синагоги не ходив, аж поки випадково не почав розмовляти про це зі своєю бабусею. З окремих оповідань Шолом-Алейхема скомпонував цілісний сюжет».

Дата: 24-25 жовтня.

Адреса: пл.Ген.Григоренка, 5.

Львівська опера цих вихідних кличе на концерти. У суботу – Пуччіні – Гала, концерт, що триватиме 80 хвилин.

Глядачі зможуть насолодитися творами Джакомо Пучіні, якого називають останнім із плеяди найвизначніших італійських оперних композиторів, у виконанні солістів Львівської національної опери.

У програмі – арії та ансамблі з опер «Манон Леско», «Богема», «Мадам Баттефляй», «Тоска», «Джанні Скіккі», «Турандот» Джакомо Пуччіні.

У неділю можна завітати на Балет – Гала, що триватиме 120 хвилин.

Артисти балету Львівської національної опери представлять найкращі балетні номери зі світових шедеврів класичної та сучасної хореографії.

У програмі – фрагменти з відомих балетів «Дон Кіхот», «Лебедине озеро», «Баядерка», «Лускунчик», «Спляча красуня», «Корсар», а також танцювальні номери на музику Шопена, Масканьї та інших. Виконується у супроводі фонограми.

Дата: 24-25 жовтня

Адреса: просп. Свободи, 28

У театрі імені Марії Заньковецької цієї неділі, 25 жовтня – прем’єра вистави «Буна».

Сюжет п’єси побудований на основі реальної історії родини з Буковини. Головна героїня твору – Буна (з буковинського діалекту «бабуся») – уособлює українські традиції, забобони, вірування. Вона жива представниця людини, що ввібрала в себе національну пам’ять з її автентичністю та «скелетами в шафі». Як сказала режисерка Олена Роман, «Буна – це гостро схоплений Вірою образ України, яка пройшла через радянську добу і не загубила коріння».

Події в житті персонажів п’єси розвертаються так, що старенькій Буні доводиться самотужки виховувати дев’ятнадцятирічну онуку Орисю. Але це виховання для сучасної людини виглядає жорстким: Буна контролює ледь не кожен крок онуки. Орися – нове покоління, яке вже не може жити в межах традиційних консервативних форм, але як жити по-новому, вона ще не знає. Лише увесь час мріє поїхати до столиці, вступити в університет. Натомість переживає руйнацію мрій і, коли вже доходить до межі відчаю, відважується на відчайдушний крок – їде на заробітки до Сполучених Штатів.

Якою вона повернеться і чи повернеться взагалі – питання які знаходять розв’язку в п’єсі, але для більшості сучасної молоді лишаються відкритими.

Дата: 25 жовтня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Кіно

У кінотеатрах цих вихідних також є що переглянути. Радимо брати з собою дітей, адже для них є чимало цікавих пропозицій.

gnomi123

Наприклад, можете піти на сімейний анімаційний фільм «Повернення гномів» (0+). Це сучасна інтерпретація класичної міської легенди. За переказами, колись у місті Кельні жили гноми, які допомагали городянам виконувати всю роботу, працюючи ночами. Вони завжди лишалися непомітними для людей. Коли ж їх захотіли викрити, гноми зникли назавжди.

Німецький дитячий фільм «Чудо-дітки: Недолугі чарівники» (0+) також може сподобатися вам і вашим дітям. Владу 13 років і він вампір. Аби хлопець краще розумів, ким він є насправді, батько відвозить його до чарівного міста, прихованого магічним чином від очей простих людей. Тут діє найкраща у світі школа чаклунства. Влад не довго радів можливості навчатися тут, бо дуже швидко з’ясувалося, що він до нестями боїться вигляду крові. Добре, що він не один такий дивак. Його друзями стануть фея Фей, яка боїться висоти і через це не може літати, а також перевертень, який потерпає від алергії на шерсть. Ніхто з дітей із чаклунськими здібностями не хоче товаришувати з цими трьома. Та коли настане час рятувати світ від злого чаклуна, лише ці троє невдах зможуть чинити справжній спротив ворогу.

Або ж обирайте сімейний пригодницький мультфільм «Володар драконів», знятий за мотивами однойменної дитячої книжки німкені Корнелії Функе.

У прихованій від людського ока долині неподалік Лондона мешкають дракони. Молодий сріблястий дракон на ім’я Лунг дізнався, що люди надумали затопити долину. Лунг об’єднує зусилля з дівчинкою-кобольдом і маленьким хлопчиком сиротою Беном. Утрьох вони вирушать на пошуки нового місця, де могли б жити дракони. Дорогою вони зустрінуть нових друзів та зійдуться у бою з найстрашнішим драконячим ворогом, навчаться цінувати дружбу та не зупинятися перед перешкодами.

Якщо ж хочеться «старшого» кіно, можна переглянути бойовик Мала з характером (16+).

Колись Алі (Рубі Роуз) служила у морській піхоті. Виконуючи чергове бойове завдання, дівчина отримала травми. Тепер Алі живе у Нью-Йорку та шукає можливості реабілітуватися. Вона заробляє на життя, працюючи швейцаром у старому будинку, повному прихованих кімнат і коридорів. Банда злочинців проникає до споруди та хоче заволодіти цінною старовинною картиною. Хто ж знав, що тут відчиняють двері гостям не немічні дідусі, а досвідчені бійці. Алі втручається у події та стає головною проблемою злочинців.

Також цими вихідними в прокаті трилер «Під наглядом» (16+). Двоє братів вирішують поїхати зі своїми дівчатами на відпочинок до моря. Через популярний сервіс для бронювання житла вони підшукали ідеальний будинок. Зручно розташований та обладнаний за останнім словом техніки. Орендований будинок допоможе вікенду стати незабутнім.

Ці дні дійсно назавжди закарбуються у чотирьох відпочивальників у пам’яті, але зовсім не через приємні спогади. Кожне приміщення цієї споруди оснащене камерами. На жаль, ці пристрої записують відео зовсім не з міркувань безпеки для тих, хто оселився в домі.

Трилер «Під наглядом» зняв режисер Дейв Франко, рідний брат актора, продюсера, сценариста та режисера Джеймса Франко. Кінокритики наголошують на унікальності фільму, попри те, що на перший погляд він схожий на слешер, наповнений шаблонами. За словами Дейва Франко, він навмисне зняв фінал, який може бути трактований по-різному, оскільки має задум попрацювати над продовженням.

Кримінальний бойовик «Чесний злодій» (16+) режисера Марка Вільямса – про Тома Картера (Ліам Нісон), який довгі роки займався тим, що грабував банки й набув неабиякої майстерності у цій справі. Статки свої тримав, як не дивно, в банку – набралося аж 7 мільйонів доларів. Так тривало б далі, проте чарівна Енні (Кейт Уолш), співробітниця банку, змінила його світогляд. Закохавшись у жінку, Том захотів жити звичним спокійним життям. Навіть планував здатися поліції, проте зрозумів, що там орудують набагато небезпечніші злочинці, аніж він сам. Тепер Тому доведеться зі зброєю в руках відстоювати своє право чесно жити далі.

Концерти, вечірки

site-terra-barocco

Львівська філармонія цього вікенду підготувала концерт-презентацію музики бароко Terra Barocco, що відбудеться в Музеї скульптури Йогана Георга Пінзеля.

«Музика бароко – це велика, часом невідома нам сфера. Це прекрасна перлина – химерна, дивна і неповторна. Протягом року ми намагатимемось її дослідити, пропонуючи публіці музику не лише відомих широкому загалу композиторів, таких як Кореллі, Бах, Вівальді, Телеман, Гендель, Куперен, Рамо, але і менш знаних майстрів, музика яких є не менш цікавою. Ми здійснимо музичні подорожі Італією, Францією, Німеччиною, Великою Британією, познайомимось із бароковими танцями, зазирнемо до неапольських палаців та садів Версалю…» – анонсують захід організатори.

Дата: 25 жовтня.

Адреса: площа Митна, 2.

А в суботу, 24 жовтня, у фоє філармонії відбудеться концерт Flauti Dolci Philarmonici. Львівська національна філармонія презентує молоду формацію віртуозних виконавців: квартет Dudalis, який присвятили свої таланти екзотичному інструменту – українській хроматичній поздовжній флейті.

Програма концерту складається із музики XVII – XVIII ст., а також хітів сучасної музики.

Виконавці: квартет “Дудаліс” у складі: Наталія Павлів, Ольга Мілоста, Богдан Кравченко, Роман Шестак.

Дата: 24 жовтня.

Адреса: вул. Чайковського, 7.

svyato_siru_i_vina

Ще одне місце, яке точно варто відвідати цього вікенду у Львові, – це ХІ Свято сиру і вина, що відбудеться 23-25 жовтня на території палацу Потоцьких і подвір’ї Палацу мистецтв (вул. Коперника, 15-17) у форматі ярмарку та дегустацій.

Фестиваль запрошує найкращих експертів виноробства, власників фермерських господарств, професійних сомельє, аби кожен гість зміг посмакувати вишуканим вином, смачним сиром та провести час у приємній і невимушеній атмосфері.

Цьогоріч родзинкою Свята стане унікальна дегустація-концерт від Олега Скрипки та «Le Grand Orchestra». Усі знають Олега як музиканта та лідера гурту «ВВ». А 23 жовтня на подвір’ї палацу Потоцьких всі дізнаються про Олега Скрипку як винороба й автора лінійки вин «Країна Мрій».

Уперше в історії фестивалю одна з найвідоміших виноробень України «Колоніст» готує для гостей «Свята Сиру і Вина» унікальну лімітовану партію вина «Каберне» 2018 року зі спеціальними фестивальними етикетками.

Цьогоріч на святі, крім напрямку «Дегустації», діятиме також «Винна школа», яка стане щорічною. У рамках проєкту з 23 до 25 жовтня найкращі українські сомельє та винороби знайомитимуть із тонкощами й особливостями профільних продуктів фестивалю.

Квиток на свято коштує 100 гривень у день. Купуючи його, ви отримуєте скляний дегустаційний келих. А ще організатори наполегливо нагадують про культуру та відповідальне споживання алкогольних напоїв, дотримання соціальної дистанції та масковий режим.

Дата: 23-25 жовтня

Адреса: вул. Коперника, 15-17

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.