Афіша Львова: події на вихідні 7-8 грудня

//

sashko

lviv_danilo

До Львова нарешті прийшла зима. Зі снігом, морозом і неодмінними заторами на дорогах. Але у вихідні дороги вільніші, погода сонячна – тож саме час вибиратися з дому. Куди? Пропонуємо підбірку цікавих подій у Львові в суботу й неділю, 7 і 8 грудня.

Виставки

Із 4 грудня у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького триває виставка проєкту-дослідження українських художників «Парадний Портрет».

23 українські митці, серед яких Олег Денисенко, Роман Романишин, Петро Бевза, Микола Журавель, Петро Лебединець, Владислав Шерешевський, Андрій Цой та інші, зобразили на парадних портретах розміром 1,8 х 1,2 своїх персонажів – публічні постаті сучасної незалежної України. Кожен трактував урочистий образ свого героя так, як забажав сам, адже слоган проекту – «ПП контемпорарі».

16e4dbfcdb28ecea06fff350b0453edfc4de2e13

Кураторський проєкт Єгора Анцигіна та Влада Кришовського передбачає переосмислення парадного портрету в умовах сучасного художнього контексту. Він досліджує питань публічності й урочистості, слави й репутації. Започаткований київським арт-простором «Білий Світ» до Дня Незалежності України (2018), за понад рік свого існування «Парадний Портрет» розрісся і побачив багато локацій і навіть різних міст України. До проекту долучаються нові художники з новими персонажами.

Наразі фотографія відібрала в картини роль документа, а потім і сама позбулася цієї ролі через тотальне, повсюдне використання. До того, як це сталося, парадний портрет був представницьким зображенням людини з вищого кола і мав підкреслювати її велич, багатство, високий соціальний стан. Часи змінилися, і сьогодні межі між суспільними класами розмиті, а цифрове фото вже вкрай чітке.

Дата: 4 грудня 2019 – 19 січня 2020

Адреса: Палац Лозинського, вул. В. Стефаника, 3.

А в галереї Львівської національної академії мистецтв цього тижня відкрився арт-проєкт «Трансформація в іконі» двох молодих художниць Ольги Яктрович і Соломії Казанівської, які працюють у напрямах сакрального мистецтва і реставрації.

Мета виставки – зіставити давній традиційний іконопис із сучасним сакральним мистецтвом. В експозиції представлено традиційну та сучасну ікони, тож відвідувачі виставки матимуть змогу оцінити богословську традицію, технологічну структуру та спосіб моделювання образу.

Для наслідування традиційного малярства використано взірці з Національного музею Львова митрополита Андрея Шептицького. Особливістю традиційної української ікони є використання дерев’яної дошки та натуральних пігментів. Завдяки мінеральним пігментам ікона набуває насичених, відкритих відтінків.

Сучасна ікона також має свої особливості: техніка та технологія виконання, матеріал, експонування. Ікона в сучасному світі може бути частиною інтер’єру, але основним її значенням залишається зв’язок із християнською традицією. Сучасна ікона показує внутрішній світ автора, індивідуальне переосмислення Образу Божого та світосприйняття.

Дата: 4-28 грудня

Адреса: вул. Кубійовича, 35-б (подвір’я лабораторного корпусу)

Театри

У суботу, 7 грудня, в Дзеркальній залі Львівської опери – концерт-презентація нового роялю Steinway & Sons, придбаного для виконання концертів камерної музики. Презентуватиме новий інструмент відомий український піаніст, артист компанії Steinway & Sons Станіслав Христенко.

У виконанні піаніста прозвучать одні з найпопулярніших фортепіанних композицій світової класики – Фантазія Шумана, Угорська рапсодія №2 Ліста та Чотири балади Шопена.

Тієї ж суботи, 7 грудня, можна піти на відому оперу «Ріголетто» (виконується італійською мовою з українськими субтитрами) за мотивами драми Віктора Гюго «Король забавляється». А в неділю у львівській Опері – знаменитий балет «Лускунчик».

Дата: 7-8 грудня

Адреса: просп. Свободи, 28

У театрі імені Марії Заньковецької 7 грудня – лірична комедія «CLUB Самотніх сердець» за п’єсою Айвена Менчелла «The cemetery club».

1554983904_club2

Історія трьох жінок, які відчайдушно намагаються влаштувати собі нове життя. Вистава буде цікавою для молоді, адже гламурні «бабусі», як зі сторінок журналу «VOGUE», змусять інакше поглянути на зрілість. А зріле покоління відчинить двері у світ «милих шаленств».

Ця унікальна п’єса збирає аншлаги в усьому світі, а тонкий гумор, який не залишить байдужим нікого, є її окремим героєм.

У неділю в «заньківчан» – вистава «З життя комах» за п’єсою Карела Чапека, написаною у співавторстві зі старшим братом Йозефом Чапеком. У ній автори показують сенс людського буття через комашиний світ, зобразивши людські вади корисливості та збагачення за рахунок іншого.

Дата: 7-8 грудня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Театр Лесі запрошує на моновиставу «Інтерв’ю з другом» (18+) за однойменною п’єсою Андрія Бондаренка.

На одній із львівських вулиць Назар – «зайва людина» з вищою освітою та епізодичними заробітками на будові – знайомиться з проституткою Ірою. У нього нема й не буде грошей, щоб «зняти» її, вона ж поки що не має замовлення. Де завершиться це знайомство з огляду на запропоновані обставини?

Дата: 7 грудня

Адреса: вул. Городоцька, 36 (Галерея сценографії)

У неділю в Театрі Лесі – вистава «Люди» за однойменною п’єсою Моніки Каньової.

«Інколи здається, що у світі немає нічого складнішого, ніж людські стосунки. От, наприклад – Йозеф. Чоловік переживає не найкращий період свого життя. Колись успішний і впливовий – тепер занедбаний, стомлений і нібито хворий. Йозеф страждає. Бідолашний Йозеф! Страждає від усіх цих невдячних, пихатих, поверхневих людей. Вам, може, навіть стане його шкода.

Саме в цей момент варто згадати, що людські стосунки будуються з двох боків.

І якщо хтось вперто викладає з цеглин стіни, цементуючи їх маніпуляціями, то рано чи пізно опиниться в лабіринті, де жодна Аріадна не подасть йому нитку. Та вона й не потрібна, якщо ти – Мінотавр», – йдеться в описі до вистави.

Дата: 8 грудня

Адреса: вул. Городоцька, 36

Кінотеатри

Цього вікенду радимо вам звернути увагу на українську стрічку «Чорний ворон» режисера Тараса Ткаченка, яка щойно вийшла у широкий прокат.

166743

Фільм присвячений не надто відомому раніше Холодному яру та його героям. Стрічка розповідає історію життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються у його селі. Він жертвує спокоєм та сімейним затишком і починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю та майбутнє українців і власної родини.

Якщо ж бажаєте чогось кримінально-драматичного, перегляньте фільм «21 міст». Фільм про сина, який пішов слідами батька і став детективом поліції у Нью-Йорку. Принциповим для нього став останній випадок – вісьмох полісменів убили, коли ті приїхали на виклик з пограбування. Вісьмох добре озброєних чоловіків просто розстріляли, як на бійні. Щоб зловити вбивць, детектив іде на крайні заходи: наказує патрулювати Гудзон, всі тунелі з Мангеттена, метро, а також перекрити двадцять один міст, який пов’язує острів з іншими районами Нью-Йорка. Це замикає вбивць і детектива на одному шматку землі – їм просто не буде куди подітися. Це буде справжнє полювання, тільки поки незрозуміло, хто мисливець, а хто жертва.

Кримінальна комедія «Ножі наголо» – для любителів чорного гумору. Відомий автор кримінальних романів Харлан Тромбі святкує свій 85-й день народження. На свято в маєток письменника зібралася вся родина (не найприємніші особистості, кожен із яких ненавидить один одного). Наступного дня після цієї знаменної події Харлана знаходять мертвим у його особняку. Підозрювані, звичайно ж, усі його рідні, а також колишній персонал. Розслідувати справу береться харизматичний і допитливий детектив Бенуа Блан. Його чекає, напевно, найбільш заплутана справа в його кар’єрі, адже кожна людина в особняку могла вбити письменника. І всі вони такі неприємні, що краще б не довіряти нікому.

А може, у вас романтичний настрій? Тоді цього тижня в кіно можна сходити на мелодраму «Фабрика мрій». Молодий хлопець на ім’я Еміль 1961 року опиняється на знімальному майданчику в Бабельсберзі у Східній Німеччині. У країні неспокійно, але люди намагаються жити, як можуть. Еміль, стоячи в масовці на зйомках, побачив дівчину на ім’я Мілу й по вуха закохався в неї. Їхні шляхи розійшлися, але для нової зустрічі Еміль зробив щось одночасне дурне та романтичне – він збирається зняти кіно, у якому обов’язково зіграє Мілу.

Любителі пригод можуть звернути увагу на фільм «Аеронавти». Події стрічки розгортаються 1862 року. Метеоролог-новачок Джеймс Глейшера має геніальну ідею про те, як можна передбачати погодні умови. Втім наукові товариства вважають цю думку маячнею, а не справжньою наукою. Єдиний спосіб для Джеймса довести свою теорію – піднятися на досі недосяжну висоту на повітряній кулі. Сам він цього зробити не може, але разом із відважною і навіть відчайдушною пілотессою Амелією Врен – цілком реально. У когось мета – зробити наукове відкриття, а хтось хоче увійти в історію рекордом, але цю пригоду вони зможуть пройти тільки разом.

Для діток цього вікенду львівські кінотеатри пропонують кілька мультфільмів. «Мослі» (Китай-Нова Зеландія) – про дивовижних милих тварин тріфантів, які повстають проти життя в рабстві у людей і вирушають в захопливу подорож у пошуках свободи.

Звірополюс – про пригоди тварин, які мешкають на Північному полюсі. Лютий і кровожерний учений Морж замишляє знищити Арктику, влаштувавши глобальне потепління. Про підступний план ученого абсолютно випадково дізнається лис-листоноша. Без досвіду, але з великими амбіціями головний герой має намір відвернути нещастя з підтримкою власного рятувального загону.

І, звісно, якщо ще не були, то варто сходити з дітьми на «Крижане серце-2» про пригоди сестричок Ельзи й Анни та їхніх друзів.

Дата: 7-8 грудня

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Від 6 грудня Львів живе у ритмі джазу – в місті стартував ХІХ фестиваль Jazz Bez. Фест проходить під слоганом Jazz Bez with Marek – у пам’ять про його засновника Маркіяна Іващишина, який помер у травні цього року.

Тож у рамках фестивалю в суботу у Львівській національній філармонії: Krzesimir Dȩbski & Karasiewicz Power Set (Польща), Klein (Люксембург).

Krzesimir Debski – легендарний польський композитор, зокрема, музики театральної і кінематографічної, диригент і скрипаль. Співпрацював з Jose Carreras, Ewa Małas-Godlewska, Nigel Kennedy, Adam Makowicz, Canadian Brass, Vadim Riepin, Tonym Lakatosem, CharlesemTolliverem Jean-Luc Ponty, Mark O’Connor, John Blake, Alberto Iglesias i Jose Cura… Цього разу пан Dębski експериментуватиме на сценах Jazz Bez разом з проектом Karasiewicz Power Set. Різні, на перший погляд, музиканти продемонструють неймовірне злиття досвіду і енергії нових сміливих спроб.

Проєкт «Маленький» – «Klein» – це троє учасників: фортепіано, клавішні – Джером (Жером) Кляйн Вібрафон, бас – Пол Беларді, барабани – Нільс Енгель Свій стиль називають альтернативним інструментальним джазом.

8 грудня у філармонії – Hans Lüdemann Trio Ivoire (Німеччина – Кот Д’Івуар).

Ця група унікальна за настроєм, стилем і поєднанням інструментів: фортепіано, барабанів і балафону. Ганс Людеманн – німецький піаніст, композитор і лідер Trio Ivoire. Він вважається «одним із найоригінальніших і найвиразніших європейських піаністів» 2013 року отримав нагороду «ECHO Jazz».

Дата:7-8 грудня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Для поціновувачів іншої музики у Львові знайдеться альтернатива. У суботу, 7 грудня, у !FESTrepublic – легенди напрямку Neue Deutsche Härte – німецький гурт OST+FRONT. Вони вперше завітають до Львова з презентацією альбому Adrenalin і кращими хітами за всі роки.

Гурт заснований 2008 року в Берліні колишнім учасником групи Tanzwut Патріком Ланге, який виступає під псевдонімом Herrmann Ostfront. Особливість групи, що виокремлює її з інших у цьому жанрі, – більш агресивне й жорстоке звучання, яке підсилюють унікальні авторські маски та грим на учасниках.

Спеціальний гість: гурт Aghiazma.

Цього дня ви також можете піти у !FESTrepublic на дискотеку «Водоспад хітів». Упродовж ночі на сцені !FESTrepublic гратимуть лише україномовні треки. У програмі: Океан Ельзи, Зібров, Степан Гіга, Віктор Павлік, MamaRika, Jerry Heil, ТНМК, ВВ, KAZKA, Green grey, Onuka, Alyona Alyona, Бумбокс та інші. Плюс заслужені народні диск-жокеї: T-One (Taras Dmytriv) Rude (Oleg Denysenko) Skyhook (Bohdan Skyhook Bandrivskyi) D Onyx (Dana Martin).

З 22.00 до 23.00 вхід – безкоштовний Далі – 100 грн.

Дата: 7 грудня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

Ну, і звісно ж, ми не забули про вечірки в нічному клубі «Малевич». У суботу тут заряджатимуть енергією Andrew Rai & Khosh. Один із найзатребуваніших продюсерів House & Nu Disco, професійний актор, головний хітмейкер року за версією 10 Dance Awards KISS FM UKRAINE 2016, і просто чувак, який вміє робити добре, заручившись підтримкою не менш драйововго френда, молодого музиканта екстра-класу, лайв-перформера, аранжувальника, композитора, перкусіоніста, автора композицій і реміксів в стилі Indie Dance, House, Deep House – Khosh підготував унікальну програму для найулюбленішої публіки. Вхід: дівчата – 100 грн, хлопці – 200 грн.

8 грудня, в неділю, зіркова Lana Gellar повертається на Crazy Girls Sunday, а Malevich Latina – в малий зал. Вхід: 50 грн для всіх.

Дата: 7-8 грудня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.