Львів запрошує на Фестиваль миттєвого мистецтва: програма

//

sashko

614411195

У Палаці Гната Хоткевича відбудеться перший офлайн фестиваль миттєвого мистецтва. Протягом трьох днів, з 14 до 16 серпня, на великій сцені Палацу досвідчені митці та мисткині говоритимуть про імпровізацію та практикуватимуть її.

Фестиваль миттєвого мистецтва – подія мультижанрова, оскільки імпровізації відбуватимуться у п’яти напрямках – театр, танець, музика, література, візуальне мистецтво. Організатори дійства розділили програму фестивалю на денну та вечірню частини.

Денна частина фестивалю є безкоштовною, у неї входять лекції та майстер-класи. На денні події вхід вільний, однак за попередньою обов’язковою реєстрацією.

Вечірня програма мистецьких перформансів є платною, а купити квитки можна або на кожен день окремо, або відразу на всі дні фестивалю зі знижкою 15%.

«Фестиваль миттєвого мистецтва – це про взаємодію між митцями та глядачами, які не просто споглядають дійство, а беруть в ньому участь, безпосередньо перебувають на сцені та можуть творити разом з професіоналами. Тому ми закликаємо дати собі дозвіл бути вільними у вираженні творчого потенціалу», – зазначила авторка ідеї фестивалю та його координаторка Діана Ігнатенко.

Організатори звертають увагу, що кількість місць під час фестивалю буде скорочео у зв’язку із загрозою поширення коронавірусної інфекції. Участь можлива лише за наявності маски, дезінфекції рук і проходження температурного скринінгу на вході у Палац Гната Хоткевича.

Перший день

Фестиваль розпочинається у п’ятницю. Перший день присвячено виключно танцювальній імпровізації. О 17:00 – відкриття фестивалю, а вже о 17:30 розпочнеться денна програма.

17:30 – 18:15 – лекція Юлії Півторак.

Юлія Півторак – культурологиня, дослідниця танцю, викладачка кафедри культурології УКУ. Фулбрайтівка, випускниця програми “Студій перформенсу” Нью-Йоркського Університету, активна учасниця глобальної аматорської танго спільноти.

Під час події лекторка разом з відвідувачами розмірковуватиме про хореографію та імпровізацію, модерний і постмодерний танець, про демократичний рух та тіло демократії. Реєстрація обов’язкова.

18:30 – 19:15 – практика з Марією Бакало

Марія Бакало – перформерка, танцівниця, хореографиня, викладачка. Хореографиня фестивалю LvivMozart 2017, 2018, мистецько-соціального проєкту ”Осінь на Плутоні”, мультидисциплінарного інклюзивного проєкту ”Погляд”, викладачка на фестивалях ”Втіло”, ”PushOk”, ”Dancefullness”, ”Кіт Гаватовича’. Засновниця школи сучасного танцю “Contemporary dance space”.

У межах події проведе практичне заняття з танцювальної імпровізації, де спрямовуватиме відвідувачів втілювати свою уяву, відчуття простору та динаміки часу в ритмічному русі тіла.

19:30 – 20:30 – танцювальний імпровізований перформанс

Це спонтанна тілесно-просторова поезія, що творитиметься за методом real time composition, poetic movement та інших тілесно-перформативних практик, які зводяться до процесу миттєвої композиції імпровізації і включать досвід навчання у таких майстрів імпровізації як Billie Hanna, Stephen Batts, Peter Pleyer, Ben Duke, Валентина Цзина та інших.

День другий (15.08.2020)

У суботу день музичної та візуальної імпровізацій. Завершить фестивальний день музично-візуальний перформанс від Марка Токара, гурту “Гравіцапа” та Олександра Пелипенка.

Музична імпровізація

14:00 –14:45 – лекція Михайла Балога

Михайло Балог – український джазовий саксофоніст, музикант та експериментатор, засновник і автор методик Vedel School. Реалізовує себе як саксофоніст, Ambient музикант та автор проєкту електронної музики MANU.

Михайло розкаже про те, як імпровізувати з музикою, про експерименти ритмом, композицією, тональністю та гучністю.

15:00 – 16:15 – майстер-клас від Марка Токара

Марк Токар – джазовий контрабасист світового рівня, одна з найпомітніших фігур української імпровізаційної сцени, учасник численних міжнародних проєтів, перший український музикант, що грав на Chicago Jazz Festival.

Марк проведе майстер-клас з імпровізації на музичних інструментах, кожен учасник зможе випробувати себе в цьому мистецтві.

Візуальна імпровізація

16:45 – 17:30 – лекція Світлани Власової

Світлана Власова – перформерка, графічна дизайнерка, ілюстраторка, дизайнерка аксесуарів та сценічного костюму, скульпторка-декораторка інтер’єрів. Художниця працює у станковій графіці, а також у напрямку східного мистецтва (дзен-каліграфії). Виставкову діяльність провадить більше 15 років. Перший кураторський проєкт – Міжнародна виставка сучасної графіки “Новорічні орієнталії”, яку вона організувала у 2016 р.

Під час лекції Світлана розкаже та продемонструє техніки візуального мистецтва, де виключну роль відіграє імпровізація.

17:45 – 19:00 – майстер-клас від Зоряни Базилевич

Зоряна Базилевич – навчалась у Львівському коледжі Декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша. Працює в галузях текстилю, живопису, книжкової графіки та ілюстрації. Брала участь у виставках в Україні та Польщі. Займається індивідуальною і груповою психотерапією, гештальт-терапією, арттерапією.

Під час практики учасники матимуть змогу поринути у вир власної фантазії та зобразити її методом інтуїтивного живопису.

19:30 – 20:30 – музично-візуальна імпровізація

Учасники дивитимуться та слухатимуть, як втілюється смілива фантазія митців вечора у просторі. На відвідувачів чекають музичні експерименти з інструментами, що розвиватимуться по всьому залу, в поєднанні візуальними ідеями, які транслюватимуть на десятиметровому екрані.

Виконавці: Марк Токар, “Гравіцапа” (Олександр Жабокрицький – гітара, Євген Гетьманець – ударні, Володимир Стернюк – кларнет) та Олександр Пелипенко (VJ-set).

День третій (16.08.2020)

У неділю денну частину складуть лекції та майстер-класи із літературної і театральної імпровізацій, а увечері Ma3gun та письменники покажуть нам симбіоз цих двох напрямків.

Літературна імпровізація

14:00 – 14:45 – лекція Оксани Дарморіз

Оксана Дарморіз – культурологиня, доцентка Львівського національного університету імені Івана Франка, голова громадської організації “Українська асоціація культурологів – Львів”. Сфера наукових зацікавлень: міфологія, культурна ідентичність та семіотика. Співупорядниця книжки “Львів – місто натхнення. Література”.

Лекторка занурить у світ літературного акціонізму, де йтиметься про експромти, перформанси, гепенінги, різні літературні формати, які створюють у режимі живого часу. Про Львів як середовище літературного акціонізму та тих, хто творив і творить це середовище.

15:00 – 16:15 – практика з Іриною Снітинською

Ірина Снітинська — засновниця тренінгової компанії «Аґрус: Практика слова». Авторка і засновниця низки соціально-культурних проєктів, зокрема платформи сторітелінгу «Час історій» та медіапроєкту «Ключ до». Ведуча програм «Час історій» і «Герої карантину» на Radio Skovoroda.

Про те, як вправно розповідати історії чи то на кухні, чи то перед стадіоном – під час практики зі сторітелінгу, де учасники дізнаються про інструменти побудови розповіді, способи донесення інформації до різних людей, емоції, натхнення, героїв та образи, які кожен з нас створює та переказує щодня.

Театральна імпровізація

16:45 – 17:30 – лекція Уляни Рой

Уляна Рой – театрознавиця, викладачка кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ ім. І. Франка, керівниця львівського інклюзивного театру «І Сміх, і Сльози».

Прийти на лекцію варто для того, щоб познайомитися з різними формами імпровізації в театральній сфері, зокрема з перформансом, гепенінгом, форум-театром, експериментальними та концептуальними театральними проєктами на українських та закордонних прикладах.

17:45 – 19:00 – майстер-клас від Ярослава Федорчука

Ярослав Федорчук – український актор театру і кіно, провідний актор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса, засновник акторської студії «22», учасник музичного гурту «Миклухо Маклай». Активну театральну та кіно діяльність провадить більше 10 років.

Під час практики з акторської майстерності учасники працюватимуть із власною тілесністю, а також з основними елементами імпровізації – довірою та комунікацією.

19:30 – 20:30 – театрально-літературна імпровізація

Імпро шоу – це про спонтанність ідей, про рух фантазії, який бере початок від глядачів та втілюється акторами без сценарію та режисури. Цього разу все буде ще цікавіше, адже свої короткі форми сценічної імпровізації виконавці створюватимуть не лише за участі глядачів, а ще й з літераторами.

Виконавці: Ma3gum Improv Group та львівські літератори.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.