Афіша Львова: події у вихідні 18-19 січня

//

sashko

1623982

Цими вихідними Львів прощається з різдвяними святами. У суботу – Святвечір перед Водохрещем, коли родини зберуться за святковим столом зі смачною кутею, а в неділю вирушать до храмів по свячену йорданську водичку, яка лікує душу й тіло. Але в ці дні в місті відбуватиметься ще багато цікавих і різноманітних заходів. Тож традиційно – підбірка подій у Львові впродовж вихідних 18-19 січня.

Виставки

У галереї «Зелена канапа» можна оглянути виставку Владислава Шерешевського «Місця»

81800773_1429360330545309_2201972051248414720_n

Владислав Шерешевський – чи не найбільш зірковий і знаменитий художник серед тих, що будь-коли виставлялися в цій галереї. Він заслужив на беззаперечну повагу та визнання в мистецькому світі України й за її межами своїм оригінальним стилем, а також здобув надзвичайну популярність завдяки своїм епатажним, саркастично-іронічним небанальним портретам найбільш несподіваних персон. Починаючи від Гоголя й Шевченка до Ангели Меркель і Януковича. А також алюзіям на теми класичних сюжетів – від «Козаків, що пишуть листа турецькому султану» до «Махи» Веласкеса.

Ще однією особливістю Шерешевського як художника є його живопис, майстерність якого можна порівняти з кращими зразками постімпресіонізму.

Сам Владислав розповів у одному зі своїх інтерв’ю, що перш за все завжди хотів вразити й епатувати саме сильним живописом, а не провокативними сюжетами. Тож його виставка «Місця» в «Зеленій канапі» саме така – перш за все живописна.

Її тема – зображення реальних пейзажів з реальних локацій, які надихнули художника на їх змалювання. І хоч усі вони написані 2019 року в останні осінні місяці, коли природа тьмяніє й завмирає, в роботах Шерешевського, навпаки, вирує розмаїття кольорів.

Художник сміливо експериментує з новим для класичного живопису матеріалом – акриловою фарбою, відкриває для себе її можливості. У своїх роботах він змушує глядача уважніше придивлятися до кожного міліметра полотна і, роздивившись, стає зрозуміло, що там немає ані зайвого, ані випадкового.

А спеціально для людей, які шанують контроверсійні теми, багатошарові змісти і гумор у мистецтві на виставці буде одна робота, яка вже мала бути присутньою на одній виставці в одному з музеїв Львова, але не пройшла цензури. Це – іронічний портрет відомої особистості.

Дата: 16 січня – 9 лютого

Адреса: вул. Вірменська, 7

Палац Потоцьких запрошує на цікаву й незвичну виставку «ПЛАТІЖ. Таїна одного твору. Жорж де Ла Тур».

Лотаринзький художник Жорж де Ла Тур (1593–1652) – виняткова особистість, адже за своїм мистецьким рівнем, широтою думок, гуманістичною позицією та сміливістю суджень його прирівнюють до найвищих досягнень світової культури свого часу.

Невідомо, коли, де й у кого навчався де Ла Тур. Його творча манера сформована під впливом низки художніх явищ: образів лотаринзької середньовічної скульптури, маньєристів «школи» Фонтебло, художньої культури Північних Нідерландів та Італії, зокрема Мікеланджело Мерізі да Караваджо.

На сьогодні збереглися 32 твори Жоржа де Ла Тура. Декілька з них підписані й жоден достовірно не датований, однак усі до одного є гордістю і прикрасою кращих музеїв світу. В Україні є лише одна робота художника, і зберігається вона у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.

Справжня назва картини невідома, точаться дискусії довкола її сюжету, навіть час створення роботи коливається від 1620-х до 1640-х років. Водночас твір залишається важливим ключем до численних загадок, пов’язаних з лотаринзьким художником.

Тож заходьте до Палацу Потоцьких подивитися на справжній шедевр Жоржа де Ла Тура. Заодно спробуєте зрозуміти, про що йдеться. Тим паче, що після реставрації відкриваються речі, яких до цього часу ніхто не бачив, а тому й не осмислював.

Дата: 15-26 січня

Адреса: вул. М. Коперника, 15

У виставковому залі Палацу Гната Хоткевича – єдина у Львові персональна виставка нових робіт українського митця Володимир Немира.

Гасло виставки нових робіт Володимира Немири – Відображення щоденного як посил вічного.

Експозиція «Семіотика барв» покликана продемонструвати переосмислення буденності останніх років, окреслити нове бачення автора, його ставлення до певного особистого та суспільного досвіду. Художник експериментує з барвами, лініями, плямами, які гармонійно поєднує в межах певної композиційної цілісності.

Є можливість придбати картини. Просто запитайте в медіатора виставки подробиці про продаж.

Дата: 17-31 січня (Пн-Пт 16:00 – 20:00, Сб-Нд 12:00 – 16:00)

Адреса: вул. Кушевича, 1

Театри

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької цих вихідних запрошує на улюблений усіма балет «Лускунчик». Це шоу, яке подобається і дітям, і дорослим, у якому є й барвисті костюми, й елегантні танцюристи, і яскраві декорації, і, звичайно, цікава мила історія.

3-6-1024x709

Окрім «Лускунчика», у Львівській опері цих вихідних – традиційне для новорічно-різдвяного періоду концертне дійство «З нами – Бог! Розумійте, народи…»

Тож якщо ви хочете поринути в святкову атмосферу, почути популярні новорічні пісні й колядки – вам у Львівський оперний.

На сцені виступить український хор, а також симфонічний оркестр, які презентують нове аранжування популярних пісень. Характерним для цього концерту є те, що його творці презентують не лише автентичну українську музику, а й маловідомі пісні різних народів світу.

Дата: 18-19 січня

Адреса: просп. Свободи, 28

Якщо ж вам хочеться ще трішечки продовжити магію Різдва, сміливо йдіть у Театр імені Марії Заньковецької на «Різдвяну ніч» за відомим твором Гоголя. Вакула, Оксана, Чорт і неймовірна Солоха складуть вам гарну компанію.

Дата: 19 січня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Театр Леся Курбаса цієї суботи пропонує виставу «Перехресні стежки» за Іваном Франком.

joy4rnnc_3jrh__v_ca9d17602a_detail

«Перехресні стежки» є одним із найвідоміших текстів Франка. Повість народжувалася на перетині XIX і ХХ століть, а її тематика і проблематика дзеркально висвітлює реалії сучасної України, духовні та соціальні рефлексії нашого теперішнього соціуму. У центрі сюжету повісті – український адвокат Євгеній Рафалович, який в обставинах непростої соціально-політичної ситуації в польській Галичині проживає психологічну драму людини дії, людини вчинку, що прагне суспільних змін. Життєвий шлях Рафаловича несподівано перетинається з його гімназійним вчителем Валер’яном Стальським, колишньою любов’ю Регіною та напівбожевільним Бараном.

У неділю в «курбасівців» – вечір Василя Стуса (вистава «Марко Проклятий, або Східна легенда» та фільм Романа Веретельника «Палімпсест»).

Дата: 18-19 січня

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» пропонує виставу «Танець життя», яка включає чотири одноактні п’єси: «Танець життя», «По Мюллеру», «Юність» та «Патріот».

Вистава різножанрова, в ній переплітаються комедія, драма, трагедія, водевіль. Олександр Олесь малює ескізи життя 1930-х років, які актуальні і сьогодні. Це теми сімейних негараздів, кохання молодих людей, кар’єризму.

Дата: 19 січня

Адреса: м. Львів, пл. генерала Григоренка, 5

Кіно

У кінотеатри цих вихідних потрібно йти на українське кіно. У широкий прокат нарешті вийшов довгоочікуваний фільм «Віддана» за твором Софії Андрухович «Фелікс Австрія» (16+).

821878

Станіслав, 1968 рік. Доля вчинила неймовірно жахливо з доктором Ангером – у пожежі в їхньому будинку загинула його дружина Тереза. Благо, вдалося врятувати його дочку Адель і дочку прислуги Стефу, чиї батьки загинули в тій же пожежі. Чоловік вирішив, що не кине дівчинку та виховає її разом зі своєю дочкою, нехай вона і залишиться служницею. З того жахливого дня вже пройшло 25 років, дівчата подорослішали, Адель одружилася на красені Петрові, який працює скульптором надгробків. Стефа й Адель росли разом, вони один одному як сестри, і навіть у такому віці вони нерозлучні. Але часом і між ними бувають конфлікти – все-таки у них різний соціальний статус. Життєві події ще не раз випробують стосунки Стефи й Адель. Часом навіть важко буде зрозуміти, що реально, а що вигадано…

Стрічка неймовірно яскрава, гарна та вишукана, а перші її глядачі вже написали чимало схвальних відгуків. Тож не вагайтеся.

Ще один український фільм, який варто переглянути, – трагікомедія «Мої думки тихі».

Зазнавши безліч невдач у роботі та особистому житті, молодий звукорежисер Вадим отримує шанс розпочати все спочатку. Просте завдання – записати голоси закарпатських тварин – може стати його шансом назавжди залишити «незручну Україну» та вирушити в «привабливу Канаду». Подалі від проблем. Однак все виявляється значно складніше, коли головним супутником у новій роботі виявляється найменш підхожа для цього людина – мама Вадима.

Справжнє свято цього вікенду чекає на поціновувачів «страшилок». По-перше, повертається відомий хорор, який здобув мільйони фанів у всьому світі та змусив здригнутися найсміливіших. Нове пришестя культового американсько-канадського фільму «Прокляття» покаже нові обличчя темряви, боротися з якими марно.

А по-друге, на великі екрани повертається фестиваль жахів «Best Horror Shorts»! Планета кіно запрошує на фестиваль короткометражних страшилок.

horror-afisha

До програми увійшли фільми: «Біс», «Альтер его», «Пір’яна подушка», «Бувай, мала», «Темна кімната», «І дитина плакала», «Краплі», «Звір», «Свист», «За містом». Усе за класикою жанру: монстри, людожери, психи. Нудьгувати не доведеться.

Майте на увазі – вхід лише тим, кому вже виповнилося 18, дітей не пустять навіть у супроводі дорослих!

Ще один новий фільм у кінопрокаті – драма «Судити по совісті». Картина розповідає реальну історію обдарованого чорношкірого юриста Браяна Стівенсона. Він присвятив себе боротьбі за рівні права і можливості в суді для найуразливіших прошарків населення, зокрема й незаможних, які не в змозі дозволити собі кваліфікованого і зацікавленого в успішному результаті справи адвоката.

Дітей же цього вікенду варто повести на пригодницьку анімацію «Феї і таємниця країни драконів». Відтоді, як дракони зникли, з’явилося щось навіть більш потужне – це магія. Але надія на нове життя драконів повернулася – сонячна фея Марвін знайшла покинуте драконівське яйце та маленького Нугура, який саме вилуплюється. Якщо дракона виховають як рідного в землях Баяли, а всі феї житимуть у мирі, то в цієї землі є шанси на порятунок. Інакше ж на неї чекає смерть. Принцеса Сура та її друзі готові вирушити в захопливу та небезпечну пригоду далеко від рідних земель, до Драконячих гір. Найбільше їм потрібно боятися королеву тіней Офіру, в якої немає жалю до добрих фей – вона хоче їх знищити.

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

19 січня у Львівській філармонії – найріздвяніша подія року – Tenors BEL’CANTO CHRISTMAS.

sait-6

На сцені знову виступлять улюбленці публіки, артисти, які своїм співом підкорюють серця, змушують душу співати в унісон з ними. Колосальні голоси наповнені оксамитом, де кожен учасник додає неповторних індивідуальних барв, створюючи разом шедеври майстерності, – кажуть організатори концерту.

Tenors Bel’Canto – квартет, який об’єднали талант, природній шарм і справжня дружба. Вони щоразу збирають аншлаги.

У програмі – колядки шістьма мовами.

Дата: 19 січня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

А FESTrepublic цього вікенду запрошує на «Руханку». На екваторі зими на гостей чекає вже друга Руханка, хедлайнером якої стане Raft Tone.

Raft Tone – музикант, DJ, продюсер і резидент SALAT PARTY. Є 1/2 проєкт Cyborgs, який випускає свої треки на всесвітньо відомому лейблі – Armada. Учасник фестивалів Atlas Weekend і Білі Ночі. Любить експерименти у своїх сетах. Зводить Future House, Bass House і Trap.

Rubber Ducky спочатку розслабить легким диско, а потім розірве зал ритмічним драм-н-бейсом. За годинний сет Neuromonkey можна буде почути 30-40 треків.

«Уже 18 січня стіни Феста здригнуться від ваших танців, а щоб ця подія стала ще яскравішою, ми готуємо для вас нові візуальні ефекти, потужне світло та відеоряд для повного занурення в атмосферу», – обіцяють організатори.

Початок – о 22:00.

Дата: 18 січня

Адреса: вул. Старознесенська, 24

У нічному клубі «Малевич» у суботу – МС Kosmos телепортує в галактику ейфорії. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн

У неділю – Evka Rox & MC Baykonur на Crazy Girls Sunday, а також пристрасна Malevich Latina. Вхід: 50 грн для всіх

Дата: 18-19 січня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.