Афіша Львова: події у вихідні 21-22 грудня

//

sashko

1444042_1492427-1

Грудень, який, здавалося, лише почався, швидко мчить до свого завершення. І хоча за вікном геть не зимова погода, все ж передчуття свята й новорічного дива стає все гострішим і чіткішим. А передноворічні клопоти поглинають усе більшу кількість людей. Тож у ці передостанні вихідні року пропонуємо відпочити від метушні й провести вікенд собі в радість. Куди піти, аби так і сталося – з радістю. До вашої уваги – підбірка цікавих подій у Львові у вихідні 21-22 грудня.

Виставки

У Мистецькому об’єднанні «Дзиґа» – подія, що має просто неймовірну енергетику. Тут триває виставка Лева Скопа «365. Святі на весь рік».

7d774de712fd9f3fce828a71b4842ae456dd00ae

Триста шістдесят п’ять ликів святих жінок і чоловіків на ґонтах з пам’ятки ЮНЕСКО, церкви Юра, що в Дрогобичі. Відвідувачі мають можливість не лише оглянути роботи, а й придбати їх. А кошти від продажу цих незвичайних ікон допоможуть урятувати життя коханій дружині Лева Скопа – Тетяні Думан, відомій художниці та благодійниці.

Дата: 14- 30 грудня.

Адреса: вул. Вірменська, 35.

В Арт-центрі Павла Гудімова «Я Галерея. Львів» – виставка Олександра Короля «Флешбек».

«Флешбек – це художній прийом переривання послідовності подій поверненням назад у часі, щоб пояснити поведінку персонажів або розкрити зміст події. Окремі роботи – умовні флешбеки, які торкаються різних тем сучасного життя та дійсності, але не складаються в цілісну картину. Постійні спалахи-нагадування підводять свідомість до думки, що має бути якийсь стрункий сценарій і чітка сюжетна лінія. теми казок, міфів, релігії, фрагменти соціальних процесів, звернення до стилістики різних художників – це все як крок назад, щоб краще побачити та повніше зрозуміти картину сучасності.

У цьому проекті – повернення до попередніх тем, початок дослідження нових, тут використано принцип міксування тем і матеріалу, змішування стилів, осучаснення біблійних сюжетів …

Усі роботи об’єднані стилістикою й елементами поп-арту і стріт-арту.

Назва має також особисте значення: остання виставка відбулась 2016-го, тож теперішню можна теж назвати поверненням. Вона відбувається у Львові – місті, де пройшли роки навчання, та з яким пов’язано багато спогадів. У цьому є теж своєрідне повернення в часі, в іншій якості.

Дата: 3 грудня – 14 січня

Адреса: вул. Шота Руставелі, 8 / вхід з вулиці Костомарова

А в Музеї Івана Георгія Пінзеля 19 грудня відкрили виставку «Різдво Христове» Анни Соколан.

На виставці представлені роботи «Різдво Христове», «Богородиця Семистрільна» та «Нерукотворний образ Ісуса Христа». Працюючи над цими образами, мисткиня поєднала іконографічні канони з народними традиціями, щирістю віри й духовністю. У такий спосіб Анна Соколан демонструє власний внутрішній світ, який не завжди видно, але, якщо прислухатися до душі – відчутно.

Дата: 19 грудня – 1 лютого.

Адреса:[b][/b] вул. Личаківська, 2а.

Театри

Львівська опера 21 грудня пропонує зануритися в давно знайому та вічно актуальну класику. На сцені театру – опера «Мадам Баттерфляй» (італійською мовою з українськими субтитрами).

10-img_4443-1024x559

У неділю, 22 грудня, на глядачів чекають комічна опера «Служниця-пані» Перголезі, музична казка «Попелюшка», а також різдвяне дійство «З нами – Бог! Розумійте, народи…» за участю хору та симфонічного оркестру Львівської національної опери.

Дата: 21-22 грудня.

Адреса: просп. Свободи, 28

У театрі імені Марії Заньковецької цих вихідних варто звернути увагу на «Площу Святої Трійці». Показ вистави відбувається в музеї «Територія терору» за адресою: проспект В.Чорновола, 45-г.

karshnevych_3

Героєм вистави «Площа Святої Трійці» є людина пограниччя, поміж війнами XX століття. Йдучи за покликом серця, переступаючи поріг роду, вона потрапляє до пограниччя етичного, де її моральний вибір зазнає нових незнайомих втілень. Вистава намагається стати простором, де може відбуватись такий пошук.

Зустріч із текстами Бруно Шульца, художника і письменника, дарує унікальну можливість пізнання особистості, для якої таємниця Бога полишила існуючі сакральні канони, залишивши сумнів і тривогу.

«Заньківчани» пропонують ще одну не менш цікаву виставу – «Емігранти» Славоміра Мрожека. Це одна з найвідоміших п’єс польської драматургії та світового театру загалом. Автор сміливо говорить про те, що зазвичай намагаються тримати в таємниці. Теми свободи, сім’ї та справжніх людських страхів стають головними в бесідах двох чоловіків-емігрантів, які через різні обставини змушені разом мешкати в невеличкій кімнаті-комірчині під сходами.

Один із них – інтелігент, що мріє написати книгу про свободу, а інший – простий робітник.

На сцені театру запрезентують відверті розмови, ідейні конфлікти, а відтак розуміння сутності свободи, закону та розумного суспільства.

Якщо ж душа вперто бажає казки – обирайте «Диво-квітку».

Події вистави відбуваються в лісі, де живе дівчинка Веселочка, яку оберігають Володарка води, Володар лісу і Володар звірів. Зла відьма Гарганелла підбурила княжича Левка, щоб він зірвав Диво-квітку, яка є символом гармонії і щастя. Після цього всі в лісі засумували. Виручати Диво-квітку поїдуть Веселочка і княжич Левко.

Дата: 21-22 грудня

Адреса: вул. Лесі Українки, 1; просп. В.Чорновола, 45-г.

Театр Леся Курбаса цього вікенду знову пропонує «Лісову пісню» в трьох колядах за Лесею Українкою. У виставі використані пісні фольклорних гуртів «Кросна», «Божичі», «Древо».

Класичний текст Лесі Українки – це драматична історія кохання лісової Мавки і людського хлопця Лукаша. У «курбасівців» «Лісова пісня» стає історією не однієї жінки, а цілої нації. У трьох діях вистави постають різні періоди української історії: від початку ХХ століття до радянських часів і сучасності, яка несе гіркий спадок минулого. Від часу прем’єри 2011 року «Лісову пісню» називають однією з найкращих українських вистав останнього десятиліття.

Дата: 21 грудня

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Кіно

Безумовно, цього вікенду до кінотеатрів масово підуть шанувальники саги «Зоряні війни». У прокаті – «Зоряні Війни: Сходження Скайвокера». Дев’ятий епізод епосу «Зоряні Війни» розповість історію Скайвокерів, що триває понад 40 років, і дасть відповіді на всі загадки. Культові герої, унікальні світи, захопливі подорожі на край Всесвіту і приголомшливий фінал.

star-wars1

Шанувальники детективів і трилерів цих вихідних мають нагоду завітати на «Чорне Різдво» – несподіваний і динамічний молодіжний хорор від Blumhouse! За сюжетом, на свята, в розпал новорічних вечірок, у коледжі стається серія моторошних убивств молодих студенток. Але дівчата нового покоління не хочуть ставати безпомічними жертвами й кидають виклик жорстокому маніяку. Хто був мисливцем – стане здобиччю…

Ще один цікавий фільм цих вихідних – українське фентезі «Тільки Диво».

Сімнадцятирічний Северин живе разом із родиною в мальовничому гірському місті, яке потерпає від нескінченної зими довгі сім років. Юнак має лише три дні, щоб привезти відомого лікаря для свого батька, який був травмований, рятуючи рідне місто від руйнівного наступаючого льоду. Северин вирушає у небезпечну мандрівку, його доведеться приборкати стихійні лиха, дивних літаючих істот, підступних лиходіїв, а також завоювати серце прекрасної Софії.

На поміч у вирі пригод юнаку приходить кумедна собака Сніжка й Святий Миколай.

Якщо ж ви, попри теплу погоду, сумуєте за літом, перегляньте французьку стрічку «Моє спекотне літо з Софі». Наймі (Міна Фарід) 16 років, вона живе в Каннах, мріє вступити до університету, щоб ніколи не працювати офіціанткою, як її мати. Її кузині – «Une fille facile» Софі (Захія Дехар) – вже 22, і вона приїхала на Лазуровий берег відпочити. Дівчина легко знаходить спільну мову з щедрими на пожарунки чоловіками, але мріє зустріти того, хто запропонує їй руку, серце і… розкішне життя. Одного дня до берега причалює яхта з двома молодими і багатими мандрівниками. Чоловікам потрібне одне, дівчатам – зовсім інше. Гра починається!

Дата: 21-22 грудня

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Цих вихідних сам Бог велів завітати у філармонію. Тим паче, що Львівський камерний оркестр «Академія» підготував «Різдвяний Музичний Дарунок». У програмі – твори класиків та українських композиторів.

А може, завітаєте на «Різдвяну Симфонію» від INSO-Lviv? Оркестр приготував для вас справжню святкову програму й аж два подарунки – львівські прем’єри «Симфонії колядок» Мирослава Скорика та «Різдвяних симфонізмів» Івана Небесного.

Ідея розписати мелодії відомих з дитинства колядок для великого симфонічного оркестру, створивши симбіоз фольклору й академічної традиції, – прийшла знаному українському письменнику, поету і видавцю Івану Малковичу. З нею він і звернувся до Мирослава Скорика й Івана Небесного.

Тож тепер маєте нагоду подарувати собі справжнє свято в ці чудові передріздвяні дні.

[b][/b]Дата: 21-22 грудня

Адреса: вул. Чайковського, 7.

Якщо ж вам хочеться танцювати – ласкаво просимо в «Малевич». У суботу, 21 грудня, тут відбудеться Велика дискотека нульових – Satisfaction до ранку. Вхід: дівчатам – 100 грн, хлопцям – 200 грн/

У неділю в «Малевичі» – Liana Malinovska та MC Baykonur на Crazy Girls Sunday, а також – мегатанцювальна Malevich Latina.

Дата: 21-22 грудня

Адреса: просп. В’ячеслава Чорновола, 2

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.