Афіша Львова: події на вихідні 23-24 листопада

//

sashko

lviv_1eb8e

Хмарно, холодно й дощ – у Львові традиційна осіння погода. Ні містян, ні гостей вона не злякає й відпочивати не завадить. Тож беріть парасольки – і вперед. А ми розкажемо, в які цікаві місця та на які події можна піти у Львові цими вихідними, 23-24 листопада.

Виставки

Цього вікенду варто зазирнути в «Зелену канапу». 19 листопада там відкрилася виставка графіки, текстилю та вишивки «Місто і сад» Дарії Зав’ялової. На виставці вперше представлено найновіші роботи художниці, створені протягом останнього року, а також три твори з попередньої виставки.

Місто, мальоване аквареллю й маркерами, постало у графіці львів’янки Дарії Зав’ялової. Сад втілений у текстилі й у вишивці. Він з’явився в житі художниці 2014 року – завдяки відкриттю існування ботанічного саду на вулиці Черемшини й зачарування ним.

74803818_2625557350843619_450219371277582336_n

Місто й Сад не суперечать одне одному. Вони доповнюють гармонію рукотворну і природну. Місто – своєю архітектурою, прекрасним зодчеством кам’яних окультурених «печер», місць куди можна сховатися для відчуття безпеки і захисту від негоди. І Сад – людська спроба ввести свій порядок і гармонію в зовнішнє середовище, щоб було куди вийти, коли надворі погідно, насолодитися квітами, деревами, кущами, кольорами, окультуреною природою…

Узагалі художницю захоплює ідея міста- саду, що була така популярна в епоху модерн.

Дата: 19 листопада – 8 грудня

Адреса: вул. Вірменська, 7

Вартує уваги ще одна виставка – «Давня Книга» в Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, приурочена до 150-річчя від дня народження Климентія Шептицького.

У фондовій збірці музею зберігається понад сто рукописних книг і стародруків. Практично всі експонати зібрані (відверто кажучи – врятовані) упродовж непростих радянських часів – у період нищення всього, що б нагадувало про національну ідентичність українців. Перебуваючи в експедиціях, музейні працівники на свій страх і ризик викуповували артефакти у сільських громад, відшуковували їх у покинутих церквах, що й допомогло зберегти для майбутніх поколінь унікальні зразки давньої книги.

Експозицію доповнено матеріалами з історії книготворення, які надала Українська академія друкарства, та предметами сакральної тематики. Окрему секцію присвячено життю о. Климентія Шептицького.

Дата: 14 листопада – 15 грудня

Адреса: вул. Чернеча Гора, 1

Театри

У Львівській опері цими вихідними – неймовірна фольк-опера-балет «Коли цвіте папороть» за участю солістів опери, хору, балету та симфонічного оркестру. Поставлена за п’єсою Євгена Станковича, створеною ще 1977 року. «Коли цвіте папороть» – це унікальне у своїй нестандартності поєднання жанрів, народних традицій і сучасної хореографії. Традиційний сюжет збагачено модерними інструментами – хореографія і музика, подача діалогів і спецефекти.

Усе почнеться з часів язичництва, коли зароджувалася стародавня культура українського народу, а людина була тісно поєднана з природою. Потім декорації зміняться нашими днями – з відлунням війни і її героями, спогадами про козацтво і вічними питаннями – про любов і дружбу, життя і смерть, боротьбу і мир. У цій виставі ви разом з героями проживете відразу кілька епох з історії народу, щоб дізнатися одне – змінюються покоління, традиції і звичаї, але цінності завжди залишаються тими ж.

Дата: 23-24 листопада

Адреса: просп. Свободи, 28

Театр імені Марії Заньковецької запрошує на «Тринадцяту жінку». Моновистава «Тринадцята жінка» – це сценічне прочитання п’єси Теодозії Зарівни про долю відомої голлівудської актриси німецького походження. І хоча імені героїні у виставі не називають, однак лунає багато пісень Марлен Діхріх, а актриса Наталія Лань цитує уривки з роману Ернеста Хемінгуея. Тож глядач одразу розуміє, що йдеться про історію любові цих відомих людей. Їхні платонічні почуття в листах тривали майже 30 років.

Дата: 24 листопада

А якщо ви захочете відвідати театр з дітьми, цієї неділі можна також сходити на музичну казку за мотивами української народної казки «Івасик Телесик».

Дата: 24 листопада

Адреса: вул. Лесі Українки, 1

Театр Леся Курбаса пропонує цього вікенду «Лісову пісню» в трьох колядах за Лесею Українкою.

Класичний текст Лесі Українки – це драматична історія кохання лісової Мавки і людського хлопця Лукаша. У режисерській інтерпретації Андрія Приходька «Лісова пісня» стає історією на однієї жінки, а цілої нації. У трьох діях вистави постають різні періоди української історії: від початку ХХ століття (що став рубежем, останнім спалахом української національної традиції та ідентичності, яка виражалася в побуті, одязі, піснях, традиціях) до радянських часів і сучасності, яка несе гіркий спадок минулого. Від часу прем’єри 2011 року «Лісову пісню» називають однією з найкращих український вистав останнього десятиліття. Драматична історія, що стосується і торкає кожного, незмінно зворушує і надихає глядачів, а віртуозне виконання автентичних українських пісень щоразу викликає захоплення.

Дата: 24 листопада

Адреса: вул. Леся Курбаса, 3

Кінотеатри

Цих вихідних львівські кінотеатри точно заполонять сім’ї з дітьми, які нарешті дочекалися виходу в прокат продовження мультфільму «Крижане серце».

playercover_s5y4bfpe5u8wlvzt4eh91ecjba3vwxna

Анімаційний блокбастер «Крижане серце 2» – про пригоди сестер Ельзи й Анни та їхніх друзів. Щоб дізнатися велику таємницю чарівного королівства, улюблені герої подолають чимало випробувань за межами рідного краю. Любов, дружба та гумор оленя Олафа стануть у пригоді, а найсучасніші візуальні ефекти занурять у крижаний світ Ельзи та Анни й подарують справжню магію – обіцяють творці мультика.

Утім і для дорослих буде що подивитися. Як-от фільм «Ідеальна брехня». Шахрай зі стажем Рой Кортні ледь вірить своїй удачі, коли знайомиться в мережі з багатою вдовою Бетті Макліш. Зачарована жінка швидко пускає його у свій будинок і життя. З часом Рой із подивом виявляє, що й вона йому небайдужа. Тепер те, що мало б стати черговим шахрайством, перетворюється на найнебезпечнішу прогулянку над прірвою в його житті.

Якщо ж захочете чогось легшого – ласкаво просимо на українську комедію «Готель Едельвейс». Вона – про цинічного й амбітного молодого олігарха Алекса. Він оселяється в забутому богом готелі, аби за тиждень завоювати серце Іріт, – доньки власника готелю, й отримати право на розробку золотого родовища, що розташоване на цій землі. Та зробити це виявляється не так просто, коли Іріт потайки заручена, про золото знаєш не ти єдиний, а на шляху до мільйонів стає справжнє кохання.

Історія однієї з наймасштабніших і стратегічно важливих морських битв на Тихому океані Другої світової війни зображена у стрічці «Мідвей». У червні 1942 року американський флот під командуванням адмірала Честера Німіца здобув перемогу над японцями в битві біля атола Мідвей, що стало ключовим моментом у Тихоокеанській війні.

Для любителів жахів цього тижня підійде «Зворотній відлік». Сюжет доволі стандартний. У світі з’явився новий незвичайний і страшенно популярний додаток. Він може спророкувати точну дату смерті людини. Щоб бути у тренді, Квін (Елізабет Лейл) вирішує встановити додаток на свій телефон. Проте програма повідомляє, що дівчині залишилось жити лише три дні. Поки час не сплив, Квін мусить знайти спосіб врятувати своє життя.

Адреса: мережа Кінопалац (вул. Театральна, 22, просп. Червоної Калини, 81)

Планета кіно (вул. Під Дубом, 7Б, ТРЦ «Forum Lviv», с. Сокільники, вул. Стрийська, 30, ТРЦ «Кінг Кросс Леополіс»)

Мультіплекс (вул. Кульпарківська, 226А, ТРЦ Victoria Gardens, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б, СТРЦ Spartak)

Концерти, вечірки

Цієї суботи, 23 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору. Тож гучних вечірок у суботу буде небагато. Але культурно відпочити й насолодитися чудовою музикою можна.

Наприклад – у Львівській філармонії, яка кличе на Lviv Virtuosos & Zukernik. 23 листопада в Концертному залі Людкевича разом із Академічним камерним оркестром «Віртуози Львова» виступить швейцарський диригент Міхаель Цукернік.

Ім’я Міхаеля Цукерніка належить до плеяди кращих музикантів сучасності. Події за його участі відбуваються у Новій Зеландії, Австралії, Китаї, а також більшості країн Європи. 2002 року М. Цукернік заснував у Берліні Філармонійний камерний оркестр, який успішно функціонує і досі. Концерти із цим колективом він успішно поєднує із не менш блискучим Камерним оркестром MAV (Будапешт).

Програма вечора включатиме композиції Чайковського, Моцарта, Боккеріні та Шопена.

У неділю, 24 листопада, наполегливо радимо відвідати простір «LEM Station», де відбудеться музично-візуальне дійство – концерт лемківських пісень Lemkovyna-Lem.

1920

Lemkovyna-Lem – це нове й оригінальне відчитання лемківських пісень, несподіване поєднання інструментів, візуальний супровід почутого через відеоарт, поєднання унікальних голосів. Lemkovyna-Lem використовує пісні та музику, що випливають із традицій лемківського регіону, й інноваційно перекладає їх на сучасну мову.

У проекті співтворять відомі музиканти та співаки з різних країн: Уляна Горбачевська – Україна (голос, режисура), Юлія Дошна – Польща, (голос), Ришард Лятецький – Польща (труба, перкусії, синтезатор), Мацей Кудлацік – Польща (струнні інструменти), Олексій Ворсоба – Білорусь (акордеон), Архівні, довоєнні фотографії Лемківщини – Степан Венгринович, Хор “Жайвір” ( худ. Кер. Наталя Чмир-Козяр), VJ group Cube – відеоарт.

Важливою творчою складовою заходу є проекції архівних фотографій з лемківського краю з родинного архіву родини Венгриновичів, що показують мультикультурний ландшафт польсько-українського кордону.

Звучатимуть і добре відомі лемківські пісні «Ой, верше, мій верше», «Гамерицький край», «Кедь ми прийшла карта», і рідкісні, вишукані в пісенниках та архівах. Але це точно буде щось таке, чого ви ще не чули.

Дата: 24 листопада

Адреса: вул. Вітовського, 57

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.