Театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича» відбудеться у Львові, попри карантин

//

sashko

Від 2 до 5 вересня організатори фестивалю запрошують на лекції, безкоштовні екскурсії, вистави та перегляд світових опер просто неба.

Театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича» відбуватиметься у Львові вже вп’яте. Цього разу він буде об’єднаний темою «Тоталітарні особистості».

Організатори зазначають, що важливо говорити про світ сьогодні: під час карантину не один уряд у світі скористався пандемією, аби підкоригувати закони та правила «під себе». Не вперше сильним особистостям вдається протестувати супроти тоталітаризму, про них Кіт і згадуватиме цього року.

На відвідувачів фестивалю чекають: авторська виставка під відкритим небом про Леся Курбаса від Олександра Грехова, а також лекція від Романа Лаврентія, прем’єра створеної спеціально для фестивалю вистави за участі лише підлітків «Декалог» молодого режисера Ростислави Лози, дискусії про табу театру від партнерів події Освітнього центру з прав людини та спеціальні лекції від людей спротиву сьогодні – Тетяни Микитенко, засновниці блогу «Рагулі», та Павла Гудімова, який готує лекцію про сучасне мистецтво.

2, 3 та 5 вересня охочі матимуть змогу взяти участь у безкоштовних екскурсіях про історичний район міста Підзамче (колишня територія Львівського ґетто), який сповнений історіями сильних особистостей.

2 вересня у просторі меморіального музею тоталітарних режимів «Територія терору» можна буде переглянути оперу 1-ї редакції «Леді Макбет Мцанського повіту» від Дмитра Шостаковича, а після вистави відбудеться нічна екскурсія музеєм.

Офіційно фестиваль відкриють 4 вересня лекцією від Володимира Бєглова (голови Ради директорів Освітнього центру з прав людини). Цього ж дня можна буде переглянути вперше наживо виставу «Стус: Перехожий» від київського незалежного театру «Дах». Хоч вистави відбуватимуться у приміщенні LemStation, через карантинні обмеження можна буде переглядати їхню трансляцію на вулиці біля колишнього трамвайного депо.

Доступ на всі події можливий лише за наявності маски. Організатори люб’язно просять залишитися з Котом в онлайні за наявності будь-яких ознак респіраторних захворювань.

Довідка.

Якуб Ґаватович – театральний діяч ХVII століття, який вперше поставив театральну виставу у публічному просторі на Західній Україні. «Продав кота у мішку» – це одна з його драматургічних робіт. Гра слів «Кіт Ґаватовича» кидає сенсовий виклик глядачеві та митцеві, адже повернення до вуличної форми театру, а саме сценічних форм із використанням громадських просторів дозволяє говорити про нову форму театрального мистецтва, яке не замикається від глядача. Основна думка фестивалю «мистецтво не тільки для митців». Окрім того, назва «Кіт Ґаватовича» символізує повернення до своєї нерозкритої та не популяризованої історії.

Заходи за категоріями та локаціями

Куди піти та де відпочити на вихідні чи в свята - календар подій Львова. Зручна систематизована афіша фестивалів, вечірок, концертів, виставок, кіно, театральних вистав, кінопоказів, мистецьких подій для львів'ян та туристів. Цікаві кіноогляди та анонси прем'єр.

Індекс маси тіла калькулятор